Vágólapra másolva!
Mindössze az ötödik helyen csapott célba kedvenc távján Kovács Ágnes, a 200 méteres mellúszás olimpiai, világ- és Európa-bajnoka. A madridi Eb 100 méteres pillangóúszásában Gáspár Zsolt a hetedik lett. Risztov Éva a legjobb idővel jutott döntőbe 200 m pillangón, ugyanebben a számban Boulsevicz Beatrix is finalista, csakúgy, mint 50 m háton Szepesi Nikolett.

A kora esti programban a magyar érdekeltségű versenyek sorában először a női 200 m mell döntőjének mezőnye rajtolt el, ebben a számban nem is olyan régen még Kovács Ágnes abszolút esélyesnek számított, olimpiát, világ- és Európa-bajnokságokat nyert. Most Madridban be kellett érnie az 5. hellyel. Gáspár Zsoltnak a 100 m pillangó fináléjában a 7. hely jutott.

Kovács - aki az Európa-csúcs őrzője 2000 óta 2:24.03 perccel - egy pillanatig nem tudott veszélyes lenni az élen úszókra, az első három között egyik fordulónál sem volt ott, s a célba csak az ötödik idővel - egy erősen közepes, 2:30.29 perccel - érkezett be, a 2:27.25-tel győztes osztrák Jukictól jelentősen lemaradva.

A következő döntőben eleve nem lehetett várni dobogós helyezést, nem is lett meg, de nem érheti rossz szó Gáspár Zsoltot, aki tisztes helytállással, 54.16 másodperces teljesítménnyel a hetedik helyet érdemelte ki.

Ami a selejtezőket illeti: előbb Szepesi Nikolett igazolta, hogy a jövőben is lehet, sőt kell számolni vele, hiszen az ifjú versenyző ismét beverekedte magát a legjobb nyolc közé: éppenséggel ugyan csak a 8. idővel (29.76 mp), de - s ez a lényeg - ott van a vasárnapi döntő mezőnyében.

Újfent tanúbizonyságát adta tehetségének a szintén 1987-es évjáratú Boulsevicz Beatrix is, aki a hetedik idővel (2:11.13 p) biztosította részvételét a 200 m pillangó döntőjében. Oda jutott be ő is, ahová a legjobb "percmutatóval" Risztov Éva került. A Bp. Spartacus klasszisa délelőtti idejéből majdnem egy másodpercet lefaragva 2:10.09 perccel iratkozott fel a 16 fős középdöntő végeredményét rögzítő lista legelejére.

Még az őt tavaly a szám barcelonai világbajnoki fináléjában legyőző lengyel Jedrzejczaknál is hamarabb ért célba. Ami nem rossz ómen a vasárnapi döntő előtt, még ha változatlanul a lengyel világelső is a fő esélyese az Európa-bajnoki címnek.