Vágólapra másolva!
A magyar és az orosz sakkozás nagy egyénisége, Lilienthal Andor 93. születésnapját ünnepli. Az egykori világbajnokjelölt, az 1937-es sakkolimpián ezüstérmes magyar csapat tagja, a sakkvilág doyenje, a világhíres nagymester,  a nagyszerű edző és szakíró boldog ember. Számára a rivalizálás csak a sakktáblán létezett, boldogan segített másoknak is a hőn áhított siker elérésében. Hosszú élet - sakkban elbeszélve. Sok szeretettel és őszinte tisztelettel kívánunk jó egészséget és boldog születésnapot.

Kevesen érezhetik az életben, hogy két hazájuk van. Andor bácsi magyar szülők gyermekeként Moszkvában született, majd 1911-ben édesanyjával tért haza. Nehéz gyermekkorában a sakk iránti szeretet jelentette az egyetlen örömöt és megélhetést, hiszen kávéházakban sokszor a betevő falatra nyert pénzt. Édesanyja halála után a sakkvilág vándora lett, majd 1935-től nősülése után a Szovjetunióban élt, ahonnan 1976-ban végleg hazatért. 1985-ben jelent meg életrajzi regénye: Életem, a sakk, amelyet még oroszul, angolul és németül is kiadtak. Játszmái hűen tükrözik sakkozói felfogását. A mindig pontos és korrekt Maróczytól, a szellemes Tartakowertól és a zseniális Aljechintől tanult meg játszani. Tőlük tanulta meg a harcot, a küzdelem vállalását s azt is, hogy az előbbre lépéshez szüntelen kutatni kell az új utakat.

Nemzetközi eredményeire korán felfigyeltek, de a hazai elismerés sokáig késett. 1933-ban debütált a sakkolimpián 13 játszmából 10 ponttal, két év múlva a Szovjet Sakkszövetségtől "kikérve" Varsóban az olimpia legjobb pontszerzőjének bizonyult. 1937-ben Stockholmban már éltáblásként ezüstéremhez segítette a magyar válogatottat. Lilienthal 1948-ban a világbajnoki zónaközi döntőn továbbjutott és 1950-ben Budapesten játszotta a világbajnok-jelölti versenyt. Andor bácsi korán elkezdte az edzői, szekundánsi munkát: Boldogan segített Vaszilij Szmiszlovnak, akihez még most is nagy barátság fűzi, szekundált Tigran Petroszjannak, edző volt a szovjet olimpiai csapat mellett. Mindig örült, ha jól dolgoztak, a kritikus állásokban megtalálták a helyes megoldást. Később évenként hazalátogatott és gyakran tartott előadásokat az ifjú titánoknak. Felfedezéseit boldogan osztotta meg, az együttes elemzések nagy élményt jelentettek számunkra.

Fiatalok és kortársai között is hihetetlen népszerűségnek örvend, a veterán nagymesternek szinte csak barátai vannak, akik sűrűn meglátogatják. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik három éve a Lékó Péter elleni rapid páros mérkőzésére három nappal korábban érkezett Budapestre, és az új évezredet Andor bácsi társaságában köszöntötte. A 85. születésnapjára Kirszan Iljumzsinovtól, a FIDE elnökétől a gratuláló levél mellett még óriási segítséget jelentő felajánlást is kapott, élete végéig havi 750 dolláros támogatást.

"Óriási szakmai elismerés és egyúttal anyagi biztonság is, amit kiegészít az olimpiai járadék. Azt hiszem, hogy kevesen mondhatják el, hogy a leggazdagabbak éppen életük alkonyán lettek" - mondta Andor bácsi, amikor meglátogattam.

Az idős nagymester elemzései elsősorban az orosz szaklapokban jelennek meg, aprólékos munkával mutat rá az elnagyolt értékelésekre, vagy éppen az elhallgatott lehetőségekre. Kaszparov legújabb könyvében is talált tévedéseket, pedig most már a gondolatokat ellenőriztetni lehet az elemző programokkal.

- Andor bácsi, mi a véleménye a modern sakkozásról, amelyet a számítógépek, az adatbázisok, az elemző programok is támogatnak?
- Csodálom a technikát, csak féltem az ifjú nemzedéket, hogy nem tanulnak meg elemezni, hogy túlságosan is hagyatkoznak a gépre, csökken a kreativitásuk. Belátom, hogy a felkészüléshez nélkülözhetetlen segítség, én már nem tudom megtanulni a kezelését, nagy örömet okoz, hogy csak saját gondolataimra támaszkodhatok. Az állások sokszor oly rejtélyesek, a lépések kiválasztása sokszor tükrözi a sakkozó egyéniségét, intuíciós képességét, az ellenfél gyenge pontjainak ismeretét.

Az ünnepi beszélgetésre notebookkal érkeztem, bekapcsoltam, hogy Andor bácsinak megmutassam a ChessBase nagy adatbázisát. Határozott érdeklődéssel figyelte a program logikáját, a megnyitáselméleti kulcsolást, saját játszmáinak válogatását. Óhatatlanul is szóba került a sakkvilágban talán legismertebb partija, az igazi mestermű, Capablanca elleni csodálatos vezéráldozata. Leellenőriztük a Junior 8 programmal, elismeréssel nyugtázta, hogy 5 másodperc alatt a program is beáldozta a vezért.

"Pályafutásom során fantasztikus sakkozókkal játszhattam. Öt világbajnokkal, Aljechinnel, Laskerrel, Capablancaval, Botvinnikkel és Szmiszlovval, valamint az örök második Keresszel is csatáztam. A sors különleges ajándéka, hogy még mindig emlékezhetek ezekre a küzdelmekre. Szakmailag igen büszke vagyok Botvinnik elleni Vd2 lépésemre, mert látszólag megsértettem a sakk alapszabályát, hogy a figurák fejlődését tilos akadályozni, a vezérem éppen a futó útjába lépett. Pályafutásom talán legnehezebb játszmájában legyőztem a jó barátomat, Laskert. Oly sok jó, érdekes partim volt, szerettem áldozni, élveztem a taktikai küzdelmet. Azt tervezem, hogy írok egy nagy cikket, hogy mikor szabad áldozni g4-en, s mikor nem. Gyűjtöm az anyagot. Látod, mindent ebbe a füzetbe írok. Beleolvasol? A nyelvtannal ne törődj, mert sem oroszul, sem magyarul nem tudok, soha nem is tudtam" - mondta hamiskás mosollyal.

- Hogyan értékeli a Kramnyik-Lékó világbajnoki döntő esélyeit? Kinek drukkol majd?
- Kramnyik csodálatos ember, minden idők legszimpatikusabb világbajnoka. Jó barátságban vagyunk, senki ne haragudjon rám, hogy a nagy kedvencemért szorítok majd. Előnyt biztosít számára, hogy a döntetlen is elegendő a címe megvédéséhez. Lékó Péter remek sakkozó, élvezem a játszmáit, az orosz sakkiskolán felnőtt remek, tapasztalt edzője van apósa, Arshak Petroszjan személyében, csodálatos sakkcsaládban él. Kramnyiknak nehéz dolga lesz, a sakkrajongók pedig élvezhetik két remekül felkészült fiatalember csatáját. Nagy ünnepe lesz ez a sakkozásnak, amelyet mostanában annyi ellentét, viszály is övez. Karpov éppen a legutolsó "64"-ben írt nagy cikket, amelyben élesen támadja a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot. Karpov elfelejti, hogy mennyit köszönhet az elnöknek, de összességében a sakkozás is, hiszen óriási pénzekkel támogatta a világbajnokságokat. A sakkozók sajnos gyorsan felejtenek, önzőek, bár meg kell vallanom, hogy azért a régiek sem voltak teljesen makulátlanok. Csak az más világ volt. Aljechin a fellépési díjáért legfeljebb egy biciklit vehetett, Kaszparov milliókat kapott a programok elleni játékáért. Már ő sem a régi. Mindent akar, irányítani akarja a sakkvilágot, politikai ambíciói vannak.

- Mennyire figyeli a napi eseményeket, érdekli a politika?
- Örömmel láttam, hogy mennyire felszabadultan ünnepeltek itthon az emberek. Szerencsés vagyok, hogy egy ilyen történelmi pillanatot, az EU-s csatlakozást megélhettem. Az én életem már nem fog megváltozni, de a fiatalok óriási lehetőségekhez jutottak. Újságot olvasok, a hírműsorokat hallgatom. Elkeserít, hogy mennyi gond van a világban. A terrorizmus, az oly sok fölösleges áldozat, értelmetlenül oltanak ki fiatal életeket. A szörnyűségek hallatán mindig visszamenekülök a sakktáblához.

- Sokan el sem tudják képzelni, hogy mekkora aktivitással éli meg napjait.
- Sakkozóhoz illően megtervezem az elfoglaltságomat. Egy héten háromszor megyünk úszni a Dagályba. Szerencsére vezethetek, másképp a lakáshoz lennék kötve. Nagy sikernek tartom, hogy dicséretként az elmúlt két évben bonuszként visszakaptam százalékot a biztosításomból. Minden nap sakkozom, a sakktábla egyetlen napot sem pihenhet. Már nagyon várom a május végét, amikor lemegyünk pihenni a Fekete-tenger partján lévő házunkba. Csodálatos helyen van, feleségem most intézi a felújítását, bármikor jöhetsz hozzánk vendégségbe. Olga csodálatos asszony, nagyon sokat köszönhetek neki, féltő gondoskodással és szeretettel bearanyozza a napjaimat. Boldogsággal tölt el, hogy érzem az emberek tiszteletét, odafigyelését. Sok helyre meghívnak, így tavaly a rapid világbajnokságon is kibicelhettem. 2001-ben a moszkvai világbajnokság egyetlen fordulójáról sem hiányoztam. A sakk volt és maradt életem értelme.

A beszélgetés közben nézegettük a játszmákat. Andor bácsi javasolta, hogy a világbajnokok elleni partikból válogassak. Az elemzésekhez az ünnepelt megjegyzéseit, változatait, értékeléseit is felhasználtam.