Vágólapra másolva!
Idén 825 km-t kell végigtekerniük a legnagyobb hazai kerékpárverseny indulóinak, 55 km-rel többet, mint az elmúlt évben. A Tour de Hongrie hét nap alatt 101 településen halad át. Újdonság, hogy a versenyzők megkerülik a Balatont is.

Az idei Tour de Hongrie-t érdekes rendezvények is kísérik, így a szervezők a legszélesebb közönségre számítanak. Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke azt is elmondta, szándékaik szerint a verseny kapcsán nagyobb figyelmet kapnak az érintett települések és a kerékpáros társadalom problémái is.

A Tour de Hongrie versenyzőinek 2004-ben 825 kilométeres távon kell kitartásukat, állóképességüket és felkészültségüket bizonyítaniuk. A verseny történetében az idei táv közepes hosszúságúnak számít, a legrövidebb (510 km) útvonalat 1925-ben, a leghosszabbat (1400 km) 1962-ben kellett megtenniük a versenyzőknek.

A mezőny 101 településen halad át. A Tour legkisebb települése Óbudavár (Veszprém megye, 1. szakasz), a befutó a XI. kerület, Újbuda, a főváros legnagyobb kerülete lesz. A Tour de Hongrie útvonala több mint 5000 méter szintkülönbség legyőzése elé állítja a versenyzőket. A verseny során macskaköves szakasz lesz Veszprémben, és idén először az ország két legmagasabb hegyére, Galyatetőre és Kékesre is fel kell kerekezniük a versenyzőknek. Újdonság, hogy az idén a mezőny megkerüli a Balatont is. A verseny leglátványosabb szakaszai az egyéni- és csapat időfutamok lesznek. A mezőny összesen 450 km-t tesz meg autóval, és külön érdekesség, hogy kétszer is átkelnek a Balatonon komppal. Az útvonal több helyen kijelölt kerékpárúton halad, a szervezők ezzel a gesztussal hívják fel a figyelmet arra, hogy sokat fejlődött a hazai kerékpáros kultúra az utóbbi néhány évben.

Dátum

Szakasz

Rajt - Cél

km

július 26.

Prológ - Veszprém Nagydíj

Veszprém - Veszprém

3,5

július 27.

1. sz. - Balaton Nagydíj

Balatonföldvár - B.füred

156

július 28.

2. sz. - Pécs Nagydíj

Balatonföldvár - Pécs

160

július 29.

3. sz. - Békéscsaba Nagydíj

Békéscsaba - Békéscsaba

40

július 30.

4. sz. - Miskolc Nagydíj

Karcag - Miskolc

180

július 31.

5. sz. - Port.hu Nagydíj

Mezőkövesd - Kékestető

140

augusztus 1.

6. sz. - Újbuda Nagydíj

Gyöngyös - Bp., XI. ker.

145

Összesen

824,5

Forrás: [origo]

Útvonalterv

Az előző évek tapasztalatai alapján a hobbikerekesek kedvéért a szervezők a viadal hatodik napján nyílt szakaszt is rendeznek, Gyöngyös és Kékestető között. A 16 kilométeres etapon bárki rajthoz állhat, és lezárt úton juthat fel hazánk legmagasabb pontjára.

A nyár legkiemelkedőbb hazai sporteseményét számos érdekes rendezvény is kíséri. A balatoni szakaszt az "Észak Dél mellett" rendezvény színesíti. A Tour de Hongrie legkiemelkedőbb kísérő rendezvénye az augusztus elsején, a pesti befutóval egy időben megrendezésre kerülő kerékpárosfesztivál lesz. Ennek helyszíne az A38 hajó melletti Dunapart 2004 rendezvény.

"A rangos nemzetközi verseny segítségével a kerékpározást szeretnénk még jobban népszerűsíteni, ezért felkértük a Magyar Kerékpáros Edzők Társaságát, a szakaszok célállomásaiban tartsanak tájékoztatást azoknak, akik többet akarnak megtudni a kerékpársportról" - mondta a sajtótájékoztatón Eisenkrammer Károly. "Játékos vetélkedőkkel felmérjük, milyen tudásra tettek szert a gyerekek, és értékes díjakkal jutalmazzuk a kiválóan teljesítőket" - tette hozzá a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke.

A nevezés május 15-én zárul, a Tour de Hongrie szervezőbizottsága ekkor mutatja majd be az induló csapatokat. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség minősítése miatt idén rendkívül erős mezőny indulása várható.

Szondy Márta

www.kalandvilag.com