Vágólapra másolva!
Egyetlen, 40 km-es csapat-időfutamot leszámítva idén eltűnnek a sík szakaszok a Tour de Hongrie kerékpáros körversenyről, így a résztvevőknek minden eddiginél komolyabb erőpróbára kell felkészülniük.

A július 26. és augusztus 1-je között sorra kerülő egyhetes, 824,5 km-es viadal menetrendjét a szervezők a majdani befutónál, a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38-as hajón tartott sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra szerdán.

A magyar körverseny Veszprémben kezdődik, a prológ 3,5 km-es hegyi egyéni időfutam lesz. A következő két etap szervesen illeszkedik a balatoni nyári programsorozatba. Balatonföldvárról előbb Balatonfüred, majd másnap Pécs lesz az útirány.

Július 29-én a karaván átautózik Békéscsabára, ahol Gyulát érintve kerül sor a csapatidőfutamra. A szervezők reményei szerint minden klub erős alakulatot indít, hiszen egyéniben nem lehet esély a végső győzelemre, ha ezen a szakaszon gyengén teljesítenek a társak.

A folytatásban észak, a Bükk és a Kékes felé veszi útját a Tour de Hongrie. Karcagról Miskolc, majd Mezőkövesd és a Kékestető vár a mezőnyre. Július 31-én az amatőrök is felkaptathatnak az ország legmagasabb pontjára, zárt pályán Gyöngyösről rajtol a számukra kiírt etap.

Augusztus elsején Budapesten, a Petőfi és Lágymányosi híd közötti részen lesz a végállomás az Új-Budapart elnevezésű rendezvény keretében. Itt dől el, ki viszi el a pálmát, már csak azért is, mert ezen a napon van a Pálmák névnapja.

A szervezők május 15-én zárják le a nevezéseket. Hivatásos versenyzőket várnak a szomszédos országokból is. A Tour de Hongrie szerepel a nemzetközi szövetség versenynaptárában is.

A magyar körverseny programja:
július 26.: prológ, Veszprém 3,5 km, egyéni időfutam
július 27.: 1. szakasz, Balatonföldvár-Balatonfüred, 156 km
július 28.: 2. szakasz, Balatonföldvár-Pécs, 160 km
július 29.: (utazás Békéscsabára), 3. szakasz, Békéscsaba-Gyula-Békéscsaba, 40 km, csapat időfutam
július 30.: 4. szakasz, Karcag-Miskolc, 180 km
július 31.: 5. szakasz, Mezőkövesd-Kékestető, 140 km
augusztus 1.: 6. szakasz, Gyöngyös-Budapest, 145 km