Vágólapra másolva!
Monte-Carlóban, az Amber-verseny kilencedik fordulójában Lékó Péter kettőt remizett a háromszoros olimpiai bajnok Peter Szvidlerrel. Az éllovas Vlagyimir Kramnyik győzelemmel kezdett, de honfitársa, Jevgenyij Barejev a rapid partiban egyenlített. Remekül hajrázik az orosz Alekszander Morozevics, mesterhármast ért el, a bolgár Veszelin Topalovot is 2-0-ra legyőzte, s ezzel befogta Kramnyikot. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk is nyert, Lékóval holtversenyben harmadik. Az utolsó előtti játéknapon nagymesterünk Topalovval mérkőzik meg.

Nehéz ellenféllel, a háromszoros olimpiai bajnok, négyszeres orosz bajnokkal, Peter Szvidlerrel csatázott Lékó Péter a 13. Amber-verseny kilencedik fordulójában. Sötéttel játszva Péter gond nélkül remizett, de a rapid játszmában Szvidler meglepte őt a megnyitás megválasztásával, a Philidor védelem a szupernagymesterek repertoárjában nem fordul elő. Lékó tisztet áldozott, vagy elnézte Szvidler válaszlépését, a remiért meg kellett küzdenie. A két döntetlennel Lékó megőrizte egypontos előnyét riválisával szemben, de egypontos hátrányát nem tudta csökkenteni a vezetőkkel szemben.

Vlagyimir Kramnyik hiába kezdte a sötét bábukat vezetve nyeréssel honfitársa, Jevgenyij Barejev ellen a meccset, világossal kecsegtető állásban elvesztette a fonalat, a francia védelem teljes pontot hozott a honfitársnak. Az orosz világbajnokot váratlanul befogta Alekszander Morozevics, aki mesterhármassal került az élre. Harmadik mérkőzésén győzött 2-0-ra, a bolgár Veszelin Topalovnak esélyt sem adva. Különösen meggyőző volt a nyerése világossal a szicíliai védelem schweningeni változatában, az ún. angol támadásban.

Alaposan belelendült az ukrán Vaszilij Ivancsuk is, megnyitáselméleti szempontból is értékes játszmában kényszerítette feladásra Loek Van Welyt, s Lékó Péterrel holtversenyben a harmadik helyezett. A címvédő Viswanathan Anand már búcsút mondhat a dobogós reményeinek, igaz a rapid versenyben még mindig vezeti a mezőnyt, de összetettben csak holtversenyes ötödik. Kapaszkodik a hét vereséggel kezdő izraeli Borisz Gelfand, első meccsét nyerte meg. Az élcsoportban nagy rangadók lesznek a hátralevő két fordulóban.