Vágólapra másolva!
A szenzációs formában versenyző Sidi Péter 701,9 körös teljesítménnyel aranyérmet szerzett a férfi puskások között a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokságon. A férfi futócéllövők 30+30 lövéses számát 684 körös eredménnyel Sike József nyerte meg, s ezzel a kontinensviadal utolsó aranyérmét szerezte meg. A magyarok összesen négy első és egy második hellyel zárták az Eb-t.  

A komáromi klasszis az alapversenyt magabiztosan, két körrel (599) nyerte, majd a döntőben is remekelt. A fináléban egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme, végig fölényesen vezetett, sőt nagyon közel járt az amerikai Jason Parker tavaly Münchenben felállított 702,5 körös világcsúcsához is, ám ezt végül nem sikerült megjavítania.

Fölényét jól jelzi, hogy a második holland Boscmann összesítésben 2,2 körrel maradt el tőle, míg a harmadik román Moldovea 2,6-del.

A férfi futócéllövők 30+30 lövéses számát 684 körös eredménnyel Sike József nyerte meg, s ezzel az Eb utolsó aranyérmét szerezte meg. A fináléban a világbajnok klasszis öt kör előnnyel állhatott lőállásba, így szinte mindenki úgy gondolhatta, könnyedén szerzi meg az első helyet, ám a finálé nem várt izgalmakat tartogatott. Sike második lövése nagyon rosszul, mindössze 7,7 körösre sikerült, ráadásul a következő három próbálkozása is csak kilences lett (9,9, 9,9, 9,4). A német Jakosits ugyanakkor nagyon egyenletesen lőtt, s három sorozattal a vége előtt már csak nyolc tizedre volt a 2000-es müncheni Eb bajnokától.

A végére a magyar lövő nagyon összeszedte magát, s a nyolcadik kör után egy teljes körre, míg a német számára a tragikus kilencediket követően - ekkor Jakosits 8,1-et produkált - már 2,2-re nőtt előnye üldözőivel szemben. Sike záró lövése 10,4 kör volt, így végül biztosan, 2,6 körrel nyert a jól hajrázó orosz Blinov előtt. A bronzérmet Jakosits szerezte meg. A juniorok között Kaszás Zoltánnak nem sikerült megtartania harmadik helyét a fináléban, s végül hatodikként zárt.

A férfi pisztolyosok között Papanitz Zoltán a hetedik helyen végzett, az aranyérmet az orosz Mihail Nyesztrujev szerezte meg. A bronzérmet az olasz Francesco Bruno harcolta ki. Az első hely tulajdonképpen már az alapversenyben eldőlt - az orosz klasszis ugyanis nyolc körrel lőtt jobbat a második bolgár Kirjakovnál -, az ezüst- és bronzéremért azonban hatalmas csatára volt kilátás, hiszen a bolgár és a nyolcadikként finalista orosz Goncsarenko között mindössze egy kör volt a különbség.

A várt izgalmak nem maradtak el: a második pozíciót ugyan végig biztosan őrizte Kirjakov, a harmadik helyen ugyanakkor szinte minden lövés után más állt. Papanitz az első két, kicsit pontatlanabb kísérlete után - 9,2, 9,9 - nagyon jól lőtt, ennek következtében a hetedik próbálkozásokat követően ő került a harmadik helyre. A nyolcadik sorozatban aztán az 1987-ben világbajnokságot nyert magyar versenyző csupán 8,9-t ért el, így dobogós álmai elszálltak. Ezzel együtt két tízessel zárt (10,4, 10,0). A roppant erős mezőnyben, a döntőben produkált kifejezetten jó 100,7 körös eredménye végül is a hetedik hely megszerzéséhez volt elég.