Vágólapra másolva!
Pénteken délután Európa-bajnoknőnk, Sebestyén Júlia hibátlan rövid programot futott a dortmundi műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon, és az 5. helyről várhatja a szombati kűrt. Az élen az amerikai Cohen áll, megelőzve két japán versenyzőt, Arakavát és Andót.

A női rövid programban az első két csoportban a mezőny vége lépett a jégre, viszont a harmadik hatosban már olyanok is következtek, akik ugyan a selejtezőben rontottak, de előzetesen pontszerzési reményekkel érkeztek Dortmundba. Így például a kétszeres vb-3., a Grand Prix-döntőt megnyerő japán Suguri, valamint a négyszeres Eb-bronzérmes orosz Volcskova - mindketten hibátlan rövid programot adtak elő.

A negyedik csoportban egy még nagyobb klasszis lépett jégre, a 2002-világbajnok, ötszörös Eb-győztes orosz Szluckaja, de ebben a hatosban volt az ukrán Ljasenko is, aki a februári budapesti Eb-n Sebestyén Júlia mögött ezüstérmes lett. A tripla flippel mindkettőjüknek meggyűlt a baja; Ljasenko két lábra érkezett belőle, Szluckaja pedig csak egyfordulatost ugrott helyette. Mielőtt a verseny élén álló legjobb hat korcsolyázónő következett volna, az addigi sorrend a következő volt: 1. Kostner (olasz), 2. Szluckaja, 3. Suguri, 4. Rochette (kanadai), 5. Ljasenko, 6. Volcskova.

A jégfelújítás után jött az utolsó csoport, mégpedig a következő szólítási sorrendben: a junior világbajnok japán Ando (a rövid program előtt holtversenyben a 3-4. helyen állt), az ötszörös világbajnok amerikai Kwan (5-6.), a Grand Prix-döntőben bronzérmes japán Arakava (1-2.), az idei Eb-n bronzérmes, tavaly vb-2. orosz Szokolova (3-4.), az olimpiai és vb-4. amerikai Cohen (1-2.), majd legvégül a 30-as sorszámot húzó Európa-bajnoknőnk, Sebestyén Júlia (5-6.).

A Westfallenhalle közönsége fantasztikus versenyt láthatott! Szokolova ugyan a tripla flipből elesett és nekiütközött a palánknak, csúnyán megütve magát, ám az élboly öt másik tagja hibátlan produkcióval rukkolt elő. A pontozók szerint a legjobbal a zseniális forgásokat bemutató Cohen, akinek a művészi pontszámai között négy hatos is volt. Arakava és Ando egyaránt tripla-tripla kombinációt épített be a programjába (előbbi Lutz, toe-loopot, utóbbi a még nehezebb Lutz, Rittbergert), s ezek is kamatoztak a pontszámokban. Kwan magas művészi pontokat kapott, de csak a negyedik helyre tudott előre lépni.

Sebestyén Júlia tripla flippel nyitott, ezután Cohenhez és Kwanhoz hasonlóan ő is tripla Lutz, dupla toe-loop kombinációt ugrott, majd jött a kötelező dupla Axel, jöttek a forgások és a forgáskombinációja a Bielmann-piruettel - s mind tökéletesre sikeredett! Az előadása is magas művészi színvonalú volt, de a pontozók meglehetősen "szőrös szívűek" voltak vele szemben. Minden dicséretet megérdemlő Európa-bajnoknőnk legjobb európaiként Cohen, Arakava, Ando és Kwan mögött az ötödik helyről várhatja a szombati szabadkorcsolyázást.

"Nagyon örülök, hogy jól sikerült a rövid programom, s ezáltal az utolsó csoportban, a legjobbak között léphetek jégre a szabadkorcsolyázásban. Mivel most utolsóként mutattam be a gyakorlatom, ezért egyik riválisomat sem láttam. A helyezéssel nem foglalkozok, csak az érdekel, hogy a kűrben se hibázzak" - mondta a magyar versenyző.

Eredmények, nők, állás a rövid program után:
1. Cohen (amerikai) 1,0
2. Arakava (japán) 1,6
3. Ando (japán) 2,6
4. Kwan (amerikai) 3,6
5. Sebestyén Júlia 4,8
6. Kostner (olasz) 5,4

Fábik Tibor