Vágólapra másolva!
Monte-Carlóban, az Amber-verseny ötödik fordulójában Lékó Péter hidegzuhanyként kettős vereséget szenvedett az ukrán Vaszilij Ivancsuktól. A "vak" partiban nagymesterünk kedvenc Szvesnyikov változatában kapott ki, majd az egyenlítés világossal nem sikerült, sőt görcsösen játszva másodszor is vesztett. Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand megőrizte vezető pozícióját, az orosz világbajnok a spanyol Alekszej Shirovval, az indiai exvilágbajnok az orosz Jevgenyij Barejevvel remizett kettőt. Lékó az ötödik helyre csúszott vissza, a hatodik fordulóban a spanyol Francisco Vallejo Pons ellen javíthat.

Meglepő, kettős vereséget szenvedett az első négy fordulóban jól játszó Lékó Péter az ötödik játéknapon. A 2002-ben honfitársával, Ruszlan Ponomarjovval világbajnoki döntőt játszó Vaszilij Ivancsuk gyengén kezdett az idei Amber-versenyen, de láthatóan fokozatosan játékba lendült. Péter az ukrán nagymestertől Monte-Carlóban még sohasem kapott ki, 2001-ben 2-0-ra verte, egy éve múlva 1-1 lett a meccsük, tavaly 1,5-0,5-ös győzelemmel zárta a párharcot. Az első játszmában Ivancsuk vezette a világos bábukat, és Péter kedvenc változatában, a szicíliai védelem Szvesnyikov nevével fémjelzett folytatásban vívtak meg. Az ukrán sakkozó jó érzékkel a 9.Hd5-ös varit választotta, s Péter bizonytalan volt. Nem talált ellenjátékot, míg állásának gyalogszerkezeti gyengeségei a vezércsere után felerősödtek, s védelmet már nem talált. A vereségen nem tudta túltenni magát, nem játszott "hideg fejjel" a Pirc védelem ellen. Vezére fölösen kalandozott, a remélt támadás nem bontakozott ki, Ivancsuk pedig a vezérszárnyon döntő fölénybe került.

A játéknap rangadóját Vlagyimir Kramnyik és Alekszej Shirov játszotta. Az Amber-versenyen 1995 óta vívott 18 partijuk mérlege az orosz világelsőnek volt kedvező, öt játszmát megnyert, négyet elvesztett kilenc döntetlen mellett. Összesítésben 66 partiban mérték össze erejüket, Shirov vezetett 17 nyeréssel 14 vesztéssel szemben. A spanyol megnyitású "vak" partiban Kramnyik látszólag sokat ígérő támadásba kezdett, de Shirov pontos játékkal kiegyenlített. A rapid játszmában sorozatos cserékkel eveztek a remi végjátékba. Kramnyik a két döntetlennel is megőrizte vezető helyét, hiszen holtversenyes társa, Viswanathan Anand nem bírt az orosz Jevgenyij Barejevvel. A bolgár Veszelin Topalov és az orosz Peter Szvidler kisebb meglepetésre nem tudta érvényesíteni a papírformát, a spanyol Francisco Vallejo Pons és a holland Loek Van Wely jól küzdött, s meghiúsították esélyesebb ellenfeleik nyerési kísérleteit. Szupernagymesteri gyakorlatban igazán ritka az Albin-ellencsel, de az orosz Alekszander Morozevics választása telitalálatnak bizonyult. Az izraeli Borisz Gelfand korán döntő anyagi hátrányba került, s elszenvedte ötödik vereségét is a "vak" versenyben. A rapid játszmában azonban visszavágott, Morozevics eredeti játéka túlzottan rizikósnak bizonyult.