Vágólapra másolva!
A Monte-Carlóban zajló 13. Amber-verseny negyedik fordulójában Lékó Péter újabb mérkőzést nyert meg, 1,5-0,5-re legyőzte az izraeli Borisz Gelfandot. Az orosz világbajnok, Vlagyimir Kramnyik 1-1-re végzett honfitársával, Alekszander Morozeviccsel. Az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand 1,5-0,5-re verte a holland Loek Van Welyt. A negyedik forduló után Lékó hármas holtversenyben az élen, Kramnyik és Anand is 5,5 pontot gyűjtött eddig. A pontvadászat csütörtökön folytatódik, nagymesterünk az ukrán Vaszilij Ivancsukkal mérkőzik meg.

A monte-carlói Grand Hotelben a szupernagymesterek tudásuk legjavát adják. Remek, nyíltsisakos küzdelmeket vívnak, az időzavarban természetesen hibákat is elkövetnek. Lékó Péter elégedett eddigi játékával és eredményével. "Kramnyik elleni csatáim bepillantást engedtek, hogy a sakkrajongók mit is várhatnak tőlünk a világbajnoki döntőn. A szicíliai védelem Szvesnyikov változatában ezúttal a világbajnok csillogtatta meg elméleti felkészültségét, s előnyösen került ki a megnyitásból. Ráadásul gyorsan fogyott a gondolkodási időm, alig volt 5 percem, amikor elkezdődött a taktikai kézitusa. Robogott az a gyalogom, éreztem, hogy valami áldozatot kínál az állás, igazán büszke lehetek a megoldásra, a bástyaáldozatra, "láttam" az f3+-ot is, de a bástyavégjátékban remizni sem volt már gond" - ecsetelte a rendkívül izgalmas parti lefolyását nagymesterünk.

"Az időbeosztás a régi, tehát 25-25 percünk van, amihez a "vakon" játszott partiban még 20, a rapidban pedig 10 másodpercet kapunk lépésenként. Úgy érzem, hogy az első négy forduló rászolgált az előzetes várakozásra, felszabadultan, élvezettel sakkozunk, nem kell számolni az Élő-pontokat, presztízscsatákat vívunk, de remek hangulatú a verseny. Jól jön a szabadnap, pihenek, s természetesen készülök is ellenfeleimre" - mondta első számú nagymesterünk, akinek hangján érezhető volt elégedettsége.

Lékó harmadik megnyert mérkőzésén van túl, az izraeli Gelfand ellen is győztesen állt fel az asztaltól. Az orosz huszárjátékban Gelfand gyalogvesztés után tisztáldozattal próbálkozott, Péter hárította a fenyegetéseket, majd döntő anyagi előnybe került. Sötéttel a kiegyenlített állásban elfogadta a kínált döntetlent, nem tévesztette meg, hogy az izraeli nagymester már 7 nullát is begyűjtött. Lékó nevetve mondta, hogy a fél pont remélhetőleg meghozza Gelfand kedvét, s riválisaitól fog még pontot rabolni.

Az egyik éllovas, Vlagyimir Kramnyik honfitársa, Alekszander Morozeviccsel szemben kénytelen volt beérni két remivel. Viswanathan Anand sötéttel nem bírt a holland Loek Van Welyvel, világossal a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában ritkább folytatással lepte meg a vari nagy tudósát, a sötét király vándorútra kényszerült, s matt lett az utazás vége. Biztatóan állt a bolgár Veszelin Topalov sötéttel az első partiban az orosz Jevgenyij Barejev ellen, gyalogvesztés után azonban a remiért kellett kapaszkodnia. A francia védelmű partiban Topalov kedvére áldozhatott, az idő szorításában Barejev hibázott, s anyagi előnye ellenére elbukta a játszmát.

Rosszul sikerült rajtja után kapaszkodik az ukrán Vaszilij Ivancsuk, "feltámadását" a spanyol Alekszej Shirov bánta. A forduló szenzációját a spanyol Vallejo Pons szolgáltatta. A 22 éves spanyol nagymester világossal igen óvatosan kezelte a Grünfeld védelmet, de sötéttel meglepte Peter Szvidlert. Elegendő volt a négyszeres orosz bajnok kis tétovázása, amit Vallejo lendületes, tisztáldozatos támadással használt ki, s látványos győzelmet aratott.