Vágólapra másolva!
Hiába keltek szárnyra hírek Mike Tyson esetleges nyári kínai visszatéréséről, a 37 éves egykori profi nehézsúlyú bokszvilágbajnok "öregnek és fáradtnak" érzi magát, s a jelek szerint semmi kedve elkezdeni az edzéseket és újból szorítóba lépni. Márpedig fojtogató anyagi gondjai miatt erre valószínűleg mégiscsak rákényszerül.

Shelly Finkel, Tyson tanácsadója felettébb optimistán nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek védence visszatérési terveit illetően. A börtönviselt amerikai legutóbb több mint egy éve, 2003 februárjában bokszolt, amikor a világklasszisnak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető Clifford Etienne-t a tízmenetesre tervezett összecsapás első percében kiütötte.

"Június vége vagy július eleje a meccs lehetséges időpontja, csakhogy ehhez Mike-nak el kellene kezdenie az edzéseket" - mondta Finkel.

Finkel - az egy nappal korábbi hírekkel ellentétben - nem Kínát, hanem az Egyesült Államokat jelölte meg lehetséges helyszínként. "Az ellenfél személyéről beszélni még túl korai lenne", tette hozzá az ügynök.

Ugyanakkor Tyson a Fox News Channel tévéállomásnak adott nyilatkozatában egészen másként beszélt. "Nem hinném, hogy még egyszer szorítóba lépnék" - mondta Tyson. "Öreg vagyok, fáradt és formán kívül. Túl nagy áldozatot követelne tőlem, hogy formába hozzam magam. Kimerült vagyok, belefáradtam az egészbe."

Finkel azonban még reménykedik. Először is abban, hogy képes összehozni egy olyan szerződést, amelyben Tyson menedzsereként szerepelhet. "Mike-ban még komoly sikerek vannak" - tette hozzá Finkel. "Fizikailag képes a visszatérésre, s már csak lelkileg kellene rávennie magát az edzésekre. Ha akarja, sikerülni fog."

Tyson karriejét a törvénnyel való összeütközés szakította meg több ízben is. 1991-ben három évre kellett börtönbe vonulnia Desirée Washington - egy 19 éves szépségkirálynő - feltételezett megerőszakolásáért. 1997-ben hosszabb időre eltiltották, mert leharapott egy darabot Evander Holyfield füléből. Tyson jelenleg 100 órás közösségi munkáját végzi, amire azért ítélték, mert tavaly két férfival összeverekedett egy brooklyni szállodában.

Ch. Gáll András