Vágólapra másolva!
A Profi Teniszezők Szövetsége (ATP) felmentette a doppinggyanúba keveredett brit Greg Rusedskit, akinek a szervezetében a tiltott szerek listáján szereplő nandrolon nyomaira bukkantak egy tavaly júliusban, Indianapolisban elvégzett teszt során.

"Nagyszerű érzés, hogy tisztáztak, s becsülettel folytathatom a pályafutásomat" - mondta a teniszező, akire elmarasztaló határozat esetén kétéves eltiltás várt volna.

A kanadai születésű játékost február 9-én Montrealban hallgatta meg az ATP háromfős bírósága. A testület előtt azzal védekezett, hogy éppen az ATP által ajánlott táplálékkiegészítőt fogyasztotta, s nyilván abban volt a tiltott szer. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy hozzá hasonlóan hét további teniszező bukott le 2002 közepe és 2003 májusa között, de valamennyit felmentették. A "sportkoktélt" egyébként az ATP már kivonta a forgalomból.

Rusedski vizelete 5,5 nanogrammnyi anabolikus szteroidot tartalmazott. Összehasonlításul: a sprinter Linford Christie 200, a súlylökő C. J. Hunter pedig 2000 nanogrammal bukott le.

A szervakirály az elmúlt időszakban részt vehetett a tornákon, így a januári Australian Openen is, melynek azonban már a nyitófordulójában kiesett. Legnagyobb sikerét 1997-ben aratta, döntős volt az amerikai nyílt bajnokságon, ahol is a fináléban az ausztrál Patrick Raftertől szenvedett vereséget.

Eddig két ismertebb teniszezőt marasztaltak el doppingvétség miatt: a már visszavonult cseh Petr Korda 1998-ban egyéves eltiltást kapott, honfitársát, Bohdan Ulihrachot pedig 2002 októberében kétéves büntetéssel sújtották, igaz, tavaly júliusban felmentették, miután bebizonyosodott, hogy nem szándékosan szedett doppingszert.