Vágólapra másolva!
Vizsgálat indult egy magyar amatőr kerékpáros ellen Olaszországban, mert a csendőrség 30 flakon doppingszert talált a szállodai szobájában.

Az AFP jelentése szerint a 28 éves sportoló - akinek a nevét nem közölték - egy Trieszt környéki viadalra érkezett, és lakhelyén eritropoetinre (EPO), valamint növekedési hormont tartalmazó készítményekre bukkant a csendőrség kábítószer-ellenes részlege. A gyanú szerint a magyar férfi versenyzőtársaknak szerette volna értékesíteni a doppingszereket.

A humán eredetű növekedési hormonokat (GH) tartalmazó fiolákon cirill betűs felirat volt, s az ANSA olasz hírügynökség szerint a katonai csendőrök és a pénzügyőrök közös akciója nyomán foglalták le a 30 flakont a magyar állampolgár szállodai szobájában, Villa Opcinában.

Az olasz hírügynökség emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy hasonló hormonkészítményeket legutóbb egy évvel ezelőtt, Nápolyban koboztak el a hatóságok. Akkor az eset nagy visszhangot keltett, ugyanis a növekedési hormonoknak ez a típusa holttestek hipofíziséből, az agyalapi mirigyből nyerhető ki, s így használata komoly kockázatokkal jár.

A Trieszt környéki nemzetközi kupán - amelyet idén 28. alkalommal rendeznek meg az olaszországi szlovén sportegyesületek kezdeményezésére - 23 éven aluli sportolók vesznek részt, s a serkentőszerekkel lefülelt magyar nem versenyzőként, hanem a sportolókat kísérő csapat tagjaként volt bejelentve a viadalra. Az olasz hírügynökség vasárnap késő este pontosította így a csendőrségre hivatkozva korábbi jelentését. Ismertette egyben a trieszti verseny rendezőinek (KK Adria sportegyesület) állásfoglalását, amelyben megdöbbenésüknek adnak hangot a doppingügy kapcsán, jelezve egyben, hogy a kupán a múltban is és jelenleg is folyamatosak az ellenőrzések az ajzószerek tekintetében.

A nemzetközi kerékpáros szövetség előírásainak megfelelően most is öt sportolótól vettek mintát, s a vizsgálatok eredménye a közeli napokban válik ismertté a trieszti közlemény szerint.