Vágólapra másolva!
Csütörtök estére elkészültek a budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokság pénteki futambeosztásai és összeálltak a selejtező csoportok.

A programot 9.30-kor nyitó női 60 méteres síkfutásban Szabó Enikőt (idei legjobbja 7,37 másodperc) az utolsó, ötödik futamba sorsolták, többek között két nagy sztár, az amerikai Gail Devers (7,08) és a jamaicai Merlene Ottey (7,26) mellé. Devers a szám egyik esélyese, bár idei legjobb eredményénél az orosz Tabakova (7,06) és a francia Arron (7,08) is jobbat ért el. A futamokból az első négy helyezett, plusz a legjobb négy időt elérő jut tovább a 24-be. Szabó Enikőnek sajnos halványak az esélyei.

Férfi 60-on Németh Rolandnak (6,64) és Dobos Gábornak (6,65) már sokkal jobbak. Itt nyolc futamot rendeznek, mindegyikből az első két helyezett jut tovább, plusz még nyolc futó idővel, s így áll össze a 24-es középdöntő. Németh a harmadik futamban a világranglista-vezető brit Jason Gardener (6,46) társaságában rajtol, Dobost a nyolcadik futamba sorsolták a lengyel Rurak (6,54) és a brit Edgar (6,60) mellé. Németh jobban járt. Férfi 400-on Szeglet Zsolt (46,76) az öt futamból a negyedikbe került, s itt a harmadik legjobb idővel rendelkezik. Ám az első kettőbe kellene kerülni, mert idővel csak ketten jutnak tovább a 12-es elődöntőbe.

A számunkra egyik legfontosabb számban, női 1500 méteren 21 induló lesz, s őket két elődöntőbe osztották be. A világranglista 6. helyén álló Varga Judit (4:06,04 perc) az első futamba került, ahol a világranglista-vezető etióp Kutre Dulecha (4:01,90) és az orosz Gulnara Szamitova (4:05,91) mögött a papírforma alapján a harmadik helyen kellene célba érnie. S ezzel kiegyeznénk, mert az első három automatikusan döntős. A második futamból is, s még hárman idővel jutnak be a kilences fináléba. Érdekesség, hogy a világranglista-negyedik brit Hayley Tullett a vb-n nem 1500, hanem 3000-en indul. Egy riválissal kevesebb, s ezt nem bánjuk.

Pénteken több ügyességi számban is selejteznek. A férfiaknál hármasugrásban Tölgyesi Péternek 16,95 méteres eredmény, magasugrásban Boros Lászlónak 230 cm, a nőknél rúdugrásban Vaszi Tündének 445 cm kellene a biztos döntőbe jutáshoz, vagy ha ez nem jön össze, akkor a legjobb nyolc között kellene végezniük, mert így is be lehet kerülni a fináléba. Sajnos ebben a három számban erre minimális esélyeink vannak. Tölgyesi idén 16,31 m-ig, Boros 224 cm-ig, Vaszi 430 cm-ig jutott, s mind a hármuknak hatalmas egyéni csúcsot kellene elérniük a bravúrhoz.

Fábik Tibor