Vágólapra másolva!
Gail Devers 60 méteren és 60 m gáton is győzött az Egyesült Államok fedett pályás atlétikai bajnokságán, s a duplázást megkísérli a hét végén a Budapest Sportarénában, a világbajnokságon is! Jön a férfi 60 m gát klasszisa, Allen Johnson is, a 100 m olimpiai bajnokát, Maurce Greene-t viszont nem láthatjuk a BS-ben.

A fedett pályás amerikai bajnokságok történetében korábban egyszer fordult elő, hogy ugyanaz nyerte a női 60 m-t és a 60 m gátat: 1970-ben a tajvani Csi Csengnek sikerülhetett a bravúr, mert akkor "nyílt bajnokságot" rendeztek, azaz külföldiek is indulhattak. Amerikai léptékkel nézve azonban Gail Devers kétségkívül sporttörténeti tettet vitt végbe, s mindezt immár 37 évesen!

A háromszoros olimpiai bajnok (1992-ben 100-on, 1996-ban 100-on és 4x100-on győzött) Devers fő száma már jó ideje a gátfutás, 60 m gáton toronymagasan vezeti az idei világranglistát, s Bostonban sem tudták megszorítani: 7,81 mp-cel nyert, a mögötte másodikként célba érkező Joanne Hayes ideje 7,91 volt. Ötven perccel később Devers ott állt a 60 m-es síkfutás fináléjában is a startnál, és ebben a számban is ő bizonyult a legjobbnak. Igaz, itt csak a célfotó döntött a javára: e szerint Devers 7,116, Torri Edwards 7,119 másodperc alatt száguldott végig a pályán.

"Tudom, hogy sokan foglalkoznak a korommal, ami valóban gátat szab a teljesítőképességem-nek. De most a szívem vitt előre, és megvolt a motivációm is: olyat véghez vinnem, ami még nem sikerült. Nagyon boldog vagyok, s ha nem jön közbe semmi, akkor a világbajnokságon is bevállalom mindkét számot" - nyilatkozta Devers, aki 1993-ban 60 méteren már nyert vb-aranyat, 60 m gáton pedig címvédőként áll rajthoz.

Férfi 60 m gáton Allen Johnson ugyancsak címvédésre készül a Budapest Sportarénában. A főpróbája neki is kiválóan sikerült: 7,44-gyel nyerte meg az amerikai bajnokságot, jócskán lehagyva az ezüstérmes Duanne Rosst (7,59).

Férfi 60 méteren nem sikerült Maurce Greene visszatérése. A 100 m olimpiai bajnoka és korábbi világcsúcstartója a számára balul sikerült tavalyi párizsi szabadtéri vb óta most állt először rajthoz. Előfutamában 6,61-gyel harmadik lett, de így is az ötödik legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe, ahol azonban kiújuló térdsérülésére hivatkozva már nem állt rajthoz. A bajnoki címet Shawn Crawford (6,47) szerezte meg a 200-as párizsi világbajnok John Capel (6,52) előtt, így ők indulhatnak Budapesten. (Férfi 60-on Greene 6,39-cel tartja a világcsúcsot, az idei legjobb idő a brit Jason Gardeneré, 6,46-tal.)

Az amerikai bajnokság jobb eredményei között meg kell említeni, hogy a férfiaknál távolugrásban Savante Stringfellow 826 cm-rel, rúdugrásban Toby Stevenson 580 cm-rel, súlylökésben Christian Cantwell 21,26 m-rel, a nőknél rúdugrásban Stacy Dragila 470 cm-rel győzött.

Fábik Tibor