Vágólapra másolva!
Marat Szafin csütörtökön bebizonyította, ismét a teniszvilág közvetlen élmezőnyének tagja: a még néhány napig világelső Andy Roddick keddi legyőzését követően óriási csatában, 3 óra 42 perc alatt diadalmaskodott a Melbourne-ben 26 meccsen át veretlen, 1995-ben, 2000-ben, 2001-ben és 2003-ban is bajnok Andre Agassi ellen. A női egyes elődöntőjében a papírformának megfelelően a két belga klasszis, Justin Henin-Hardenne és Kim Clijsters diadalmaskodott.

Marat Szafin két év után játszhat vasárnap ismét döntőt az ausztráliai Grand Slam-versenyen, s a svájci Roger Federer vagy a spanyol Juan Carlos Ferrero lesz az ellenfele. A tavalyi szezonban sérülésekkel bajlódó s emiatt a világranglistán a 86. helyre visszacsúszó, most nem kiemelt orosz zseni a negyedik játszma kivételével kiválóan összpontosított. Azt már az elmúlt években bebizonyította, hogy ebben az esetben bárkit legyőzhet, s most is így történt, pedig a harmadik szett elveszítését követően úgy tűnt, lendülete és kedve is elszállt, ekkor kevesen fogadtak volna a sikerére. De az orosz klasszis feltámadt, a döntő játszma elején brékelte az amerikai legendát, s Agassi ezután már kissé hitehagyottan teniszezett.

A korábbi világelső legutóbb 1999-ben a negyedik fordulóban kapott ki az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, akkor honfitársa, Vince Spadea volt a jobb. Szafin 2002-ben nem bírt a svéd Thomas Johanssonnal a melbourne-i fináléban.

"Szavakkal ki sem tudom fejezni érzéseimet. Alig állok a lábamon, óriási mérkőzést játszottunk. Andre Agassi pokolian jó teniszező, nem is tudom, hogy miként tudtam öt szettben legyőzni. Életem legnagyobb mérkőzése volt! Már csak egy győzelem hiányzik ahhoz, hogy elérjem azt a célt, amiért Melbourne-be érkeztem, vagyis a bajnoki címet!" - mondta a meccs után Szafin.

Agassi így értékelt: "Marat hihetetlenül magas színvonalon teniszezett. Elképesztő ütésekkel lepett meg, amikor a legnagyobb szüksége volt erre. Sajnos az első és a második játszmában is elhibáztam a lehetőségeimet, s mindenki tudja, micsoda hátrányt jelent ezek elvesztése. Már nem tudtam fordítani."

A papírformának megfelelően a két belga klasszis, Justin Henin-Hardenne és Kim Clijsters diadalmaskodott a női egyes elődöntőjében. Az első helyen kiemelt Henin-Hardenne könnyedén, 76 perces mérkőzésen nyert a 16 között Kapros Anikót legyőző kolumbiai Fabiola Zuluaga ellen. Végig kézben tartotta a találkozót, sok nyerő ütése volt, gyakorlatilag esélyt sem hagyott ellenfelének. "Remélem, jó formában leszek szombaton is, s képes leszek olyan teljesítményre, amellyel megnyerhetem a döntőt" - fogalmazott Henin-Hardenne, aki pályafutása során először került be az ausztrál bajnokság fináléjába.

A másik, 74 perces elődöntőben a másodikként rangsorolt Clijstersen nem látszott meg a bokasérülése, amely miatt szerdán még a visszalépést fontolgatta. Az első játszmában könnyedén, a másodikban rövidítésben nyert a svájci Patty Schnyder ellen.

Henin-Hardenne és Clijsters tavalyi két Grand Slam-döntőbeli találkozóját - a francia és az amerikai bajnokságon - egyaránt előbbi nyerte.

Az első helyen kiemelt Bob Bryan, Mike Bryan amerikai kettős fölényesen, két játszmában legyőzte a harmadikként rangsorolt Todd Woodbridge, Jonas Björkman ausztrál, svéd duót, s ezzel bejutott a férfi páros döntőjébe. A testvérpár ellenfele az 5. kiemelt Michael Llodra, Fabrice Santoro francia kettős lesz.

férfi egyes, 1. elődöntő:
Szafin (orosz) - Agassi (amerikai, 4.) 7:6 (8-6), 7:6 (8-6), 5:7, 1:6, 6:3

női egyes, elődöntő:
Henin-Hardenne (belga, 1. kiemelt) - Zuluaga (kolumbiai, 32.) 6:2, 6:2
Clijsters (belga, 2.) - Schnyder (svájci, 22.) 6:2, 7:6

férfi páros, elődöntő:
Llodra, Santoro (francia, 5.) - Etlis, Rodriguez (argentin, 9.) 6:2, 7:5
B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 1.) - Björkman, Woodbridge (svéd, ausztrál, 3.) 6:1, 6:2