Vágólapra másolva!
A Corus 2004 szuperversenyen Lékó Péter veretlenül, magabiztos, kiegyensúlyozott teljesítménnyel végzett az angol Adams társaságában a második helyen. Fél ponttal maradt el a tornagyőztes Viswanthan Anandtól, aki megvédte tavalyi elsőségét, és negyedszer lett első Wijk aan Zee-ben, a holland tengerparti városkában. Nagymesterünkkel hazai pályán, Szegeden, a Virág cukrászdában beszélgettünk.

- Gratulálok a sikeréhez, és örülök, hogy beváltotta a jóslatomat: + 3-mal, a 14 fős mezőnyben veretlenül lett második. Milyenek voltak a verseny körülményei?
- Az esztendő első szuperversenye nagyszerű légkörben kezdődött meg, hiszen a főszponzor, a Corus brit cég bejelentette, hogy 2010-ig finanszírozzák a tornát. Kétségem sincs, hogy a támogatás akkor sem ér véget. Wijk aan Zee-ben óriási hagyománya van a versenynek, a város, de az egész környék a versennyel együtt lélegzik. Beverwijk 5 kilométerre van, ott már lehet vásárolgatni, mindenki nagyon kedvesen érdeklődik a torna iránt, tudják az eredményeket. Az amszterdami repülőtéren az útlevélvizsgáló udvariasan kérdezte, hogy milyen célból érkeztünk. Még arra gondoltam, hogy mennyit kell magyaráznom, Corus, sakk, amikor Wijk ann Zee neve hallatára azonnal elmosolyodott, s sok sikert kívánt a szereplésemhez. Kiderült, hogy Wijk aan Zee-i lakos, s alig várta, hogy végre kezdődjön a torna. Nagy élmény a kitűnően szervezett versenyen játszani. Ez adja azt a pluszt, ami elfeledteti velünk a sokszor nagyon zord időjárási körülményeket. A szálloda előtt az első napon még szépen sorakozott három zászló, de csak egy napig állta a szélvihar támadását. Egy tengerparti négycsillagos apartman szállodában laktunk, ne gondoljanak luxuskörülményekre, de nagyon kellemes volt, a fesztivál idején a sakkozók minden kívánságát teljesítik.

- Miként telnek a napok, elárulja a szupernagymesteri időbeosztást?
- Wijk aan Zee-ben a megszokottnál korábban, fél 2-kor kezdődnek a játszmák, ez kissé felborítja a hagyományos időbeosztásunkat, de a sajtó Hollandiában nagyhatalom, s a másnapi újságok, helyi és országos napok nem jelenhetnek meg a legfrissebb hírek nélkül. Este, játszma után még készültünk egy-két órát, a felmerülő problémák megoldására szekundánsomnak, Arshak Petroszjannak egy egész éjszaka rendelkezésére állt, délelőtt még átnéztük a legfontosabb változatokat, a számítógépemben lefuttattam az elemzéseket. A szállodában rugalmasan kezelték a reggeli időpontját, ez 1 óráig tart, sokszor ez már az ebédet is jelentette, s lehetett indulni a csatába. A versenyen sikerült megvalósítanom az eredeti elképzelésünket, Arshak is +3-at tűzött ki célul, nagyon fontos volt, hogy a második fordulóban sikerült legyőznöm Timmant.

- Játszmák után sokáig az ellenféllel együtt elemeznek. A nagymesterek jó viszonyban vannak egymással?
- A közös elemzés hozzátartozik a sakk-kultúrához. A megnyitásokról, a változatokról egymást sohasem faggatjuk, ez etikett. Amikor a partinak már önálló jelentősége van, amikor már egyikünk sem kottából játszik, akkor elkezdődik az eszmecsere. Sokszor megoszlanak a vélemények, főleg Bologan állásértékelése nagyon optimista, eltér a többiekétől.

- Kérem, hogy jellemezze riválisait, a sakkvilág legjobbjait. Kezdjük a sort a tornagyőztessel, Ananddal.
- Nagyon sokat játszottam már vele, korábban dolgoztunk is együtt. Vishy nagyon gyorsan számol, sokat lát a táblán, de neki is megvannak a gyengéi. Vele élmény elemezni, s eredménytől függetlenül azzal az érzéssel fejezzük be az egyeztetést, hogy hasznos időtöltés volt. Holtversenyes társammal, Adamsszel most nem elemeztem, a torna leghosszabb partijában, 101 lépésben remiztem vele, de egyáltalában nem haragudott, hogy megpróbáltam őt az elméleti döntetlen állásban becsapni. Nagyon örült, hogy kiremizett. Ne felejtsük, hogy a tavalyi tornán hasonló pozíciót Kramnyik megnyert Topalov ellen, mert a bolgár nagymester rosszul védekezett, sajnos Adams bástyája jóval aktívabb volt, s megakadályozta nyerési kísérleteimet.

- Önöktől csak fél ponttal maradt el Topalov és Bologan...
- Topalov igazi profi, minden partira rendkívül gondosan készül, nagyon agresszíven játszik. Meglepett, hogy ellenem kivételesen békésebb változatot készített elő, vállalt egy kicsit rosszabb végjátékot, aztán pontos huszármanőverrel kiegyenlített. Bologan nagyon érdekes játékos, abszolút optimista, bízik a saját erejében, az utóbbi évben elért eredményei igazolták őt. Szerintem, ha az élsakkozók hozzászoknak a játékához, akkor ezzel a stílussal kevésbé lesz eredményes. Mindenki ellen nyerésre játszik, s ez lett a veszte ellenem is. Vele nehéz elemezni, mindig nyerésre áll, illetve az objektíve hátrányos állásban is lelkesen bizonygatja az igazát.

Megvan a vb-döntő időpontja
Időközben eldőlt, hogy szeptember 25. és október 18. között kerül sor a Lékó Péter-Vlagyimir Kramnyik sakkvilágbajnoki párosmérkőzésre. A svájci Brissagóban tartott sajtókonferencián elhangzott, hogy a párharc 14 partiból áll majd, a klasszikus időmérés szabályaival. A helyszín és a pénzdíj azonban továbbra is kétséges. Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója szerint egyre kevesebb az esély, hogy Budapest adjon otthon az eseménynek. "Nagy öröm, hogy hosszú huzavona után végre van időpontja a páros mérkőzésnek. Sajnos, az időpont részben egybeesik a sakkolimpiával, amely október 14-én kezdődik, így azon kisebb eséllyel indulunk harcba az éremért" - mondta Kállai. "De mindezért kárpótolhat, hogy cserébe megszülethet a magyar sakkozás első világbajnoka." (MTI)
- Hogy élte meg Kramnyik a holtversenyes hatodik helyet?


- Szvidler tavaly sikert sikerre halmozott, Shirov mindenkire életveszélyes...
- Úgy éreztem, hogy Shirovban most nem égett akkora tűz. Rosszul indult, s igazán nem tudta pótolni a pontveszteséket. Az utolsó fordulóban indokolatlanul utasította vissza Bologan remiajánlatát. Szvidler nagyon szomorú volt, szimpatikus játékos, vigasztaltam őt. Kramnyik elleni tragikus vesztése után komoly nyerőesélyt szalasztott el Anand ellen, s lelkileg összetört. Nem lehet mindig jól játszani, ezt tudom saját tapasztalatomból, hiszen tavaly Dortmundban esélyes állások egész sorát rontottam el.

- Az idei fesztiválon a közönség egyik nagy kedvence a norvég, 13 éves Magnus Carlsen volt. Figyelte a játékát?
- Nagyon örülök a sikerének, óhatatlanul is az én kezdeti sikereimre emlékeztet, a hollandok mindig felkarolták a tehetségeket. Szenzációs a normateljesítése. A rendezők ezer eurós különdíjjal is jutalmazták, amelyet az ifjú titán hasznosan elkölthet versenyzésre, edzésekre. Nem véletlenül kapott az egyik remek nyerése közönségdíjat is.

- Miként alakul a további versenyprogramja?
- Megnyugtatóan hatott a játékomra, hogy jó versenynaptáram van. Tavaly az állandó bizonytalanság negatívan befolyásolta teljesítményemet. Sikerült a Kramnyik elleni világbajnoki döntőm körüli huzavonát elfelejteni, s csak a versenyre koncentráltam. Kis pihenés után február 16-án utazom Linaresbe. Amszterdamba repülve a gépen olvasgattam a Malév újságját, s a Horizont spanyol térképén három spanyol város neve olvasható: Madrid, Barcelona és Linares! Az andalúziai város sokat fejlődött az elmúlt években, egyértelműen a sakk tette világhíressé, s jóleső érzéssel gondoltam arra, hogy talán éppen a tavalyi elsőségem miatt esett a választás Linaresre, ahova Madridból csak közel négyórás vonatozással lehet eljutni. A linaresi tornának Kaszparov szereplése nagy rangot ad, a versenyteremben vibrál a levegő. Kramnyik, Topalov és Shirov mellett még az azeri Radzsabov és a spanyol Vallejo Pons játszik. Nehéz elképzelni, hogy a kétfordulós tornán is megőrzöm a veretlenségemet, a csodás időjárás, a napsütés a résztvevőket mindig nyíltsisakos küzdelemre kényszeríti. Szeretem a spanyol konyhát, imádom a halakat, s ebből oly széles választék van. Március végén a hagyományos Amber-versenyen játszom. Ez nem csak show, hanem igazi presztízscsata, a 22 rapid, illetve vakon vívott parti nagy megterhelés. Pihenés után ismét edzőtáborokban kemény felkészülés következik, júliusban biztosan játszom Dortmundban. A világbajnoki döntőről ne kérdezzen, de bevallom, hogy ismét optimista vagyok.

Verőci Zsuzsa