Vágólapra másolva!
A Corus 2004 szuperverseny tizedik fordulójában az élen állók döntetlenekkel őrizték meg kedvező pozícióikat. Lékó Péter a spanyol Alekszej Shirovval, az angol Michael Adams az egypontos előnnyel vezető Viswanathan Ananddal remizett. Színtelenül játszott a világbajnok Vlagyimir Kramnyik, egyelőre csak negyedik a világelső. Meglepetés a bolgár Veszelin Topalov és a világranglista negyedik Peter Szvidler veresége. A holtversenyben második Lékó a kínai Zsang Zsonggal játssza következő partiját.

A szerdai szabadnap után Wijk aan Zee-ben folytatódott a pontvadászat a 19-es kategóriájú szuperversenyen. Az élen állók nem kockáztattak, a kilencedik fordulóban veretlenségét elvesztő Michael Adams korán döntetlenben egyezett meg az egy ponttal vezető Viswanathan Ananddal. Lékó Péter a spanyol Alekszej Shirov orosz huszárjátékával szemben nem tudott előnyt kicsiholni. Színtelenül kezelte a megnyitást a világbajnok Vlagyimir Kramnyik, 200 Élő-pont különbség ellenére Jan Timmannal lépésismétléssel csak remizett.

Rendkívül rossz napot fogott ki Veszelin Topalov. Az orosz Jevgenyij Barejev ellen gyalogot áldozott, amit a forduló előtt holtversenyben utolsó ellenfele köszönettel vett. A bolgár nagymester egyre inkább elvesztette a fonalat, nem talált tervet, s a vezércsere után Barejev könnyen érvényesítette anyagi előnyét. A vártnál jóval haloványabb teljesítményt nyújt a tavalyi év hőse, Peter Szvidler. Gyalogáldozattal próbálkozott, de elnézett egy taktikai ellencsapást, s állása pillanatok alatt összeomlott. Az örmény Vlagyimir Akopjan pedig feljött ötven százalékra.Taktikai elnézéssel gyors kapitulációra kényszerült a holland Loek Van Wely is, a moldáviai Vioerel Bologan is javított helyzetén. Úgy tűnt, hogy a hollandok legmagasabb értékszámú sakkozója, Ivan Szokolov megszerzi első győzelmét, de kecsegtető pozícióját nem tudta nyerésig fokozni.

Három fordulóval a befejezés előtt az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand egypontos előnnyel vezet, és hátralevő ellenfeleinek ismeretében joggal pályázik tavalyi elsőségének megvédésére. Lékó őrzi veretlenségét, nagyon kellene még egy nyerés a hajrában, hogy az üldöző bolytól jobban eltávolodjon. Erre nagy esélye lehet a kínai Zsang Zsong ellen, majd világossal Barejevvel csatázik. A jelenleg negyedik Kramnyikkal az utolsó fordulóban mérkőzik meg, a sötét bábukat vezeti. Hatan ötvenszázalékosok, izgalmas küzdelmeket ígér a finis.