Vágólapra másolva!
A Corus 2004 szuperverseny nyolcadik fordulójában Lékó Péter világossal legyőzte a moldáviai Vioerel Bologant. Nagymesterünk visszavágott a tavalyi dortmundi szuperversenyen elszenvedett vereségéért, és a harmadik helyre lépett előre. A címvédő Viswanathan Anand remekelt, tisztáldozattal Jevgenyij Barejev királyát megfosztotta védelmétől, és a győzelemmel megőrizte félpontos előnyét. Megtáltosodott az angol Michael Adams, a világbajnok Vlagyimir Kramnyikot kényszerítette feladásra. A kilencedik játéknapon Lékó a sötét bábukat vezeti az orosz Peter Szvidlerrel szemben, az éllovas Anand pedig Kramnyikkal játszik majd.

Wijk aan Zee-ben, a 19-es kategóriájú szuperverseny élcsoportjában három játszma is eldőlt, Lékó Péter, Michael Adams és Viswanathan Anand ért el fontos győzelmet. Péter természetesen nagy örömmel mutatta be a torna sajtóközpontjában a nagyszámú újságírónak Vioerel Bologan elleni nyerését. A moldáviai nagymester érdekes tervvel, komplett házielemzéssel lepte meg. Lékó azonban higgadt maradt, hárította a fenyegetést, míg Bologannak megnőtt az étvágya. Túlbecsülte a g vonal jelentőségét, s remire történő lebonyolítás helyett hibázott. Péter megvillant, s a középen rekedt sötét király kelepcébe került.

"Nagyon örülök a nyerésnek, visszavágtam Bologannak azért a vereségért, ami az egész dortmundi versenyemet tönkretette. Nem törődöm a többiekkel, játszom a saját játékomat" - mondta nagymesterünk elégedetten, amikor sokadik hívásomra, "megszabadulva" kötelezettségeitől végre eszmét cserélhettünk a partiról.

Az angol Michael Adams szinte megtáltosodott Péter elleni partija után, ahol bizony megcsapta őt a vereség szele, gyaloghátrányos állást mentett meg döntetlenre, de pontosabban fogalmazva, Péter rontott időzavarban. Adams a klasszikus sakkozás világbajnokára, Vlagyimir Kramnyikra mért vereséget, s ez már a második vesztése az orosz világelsőnek. Az angol eredeti manőverrel alapos gondolkodásra kényszerítette Kramnyikot, majd a centrumrobbantási kísérletét remek közbeiktatott lépéssel keresztezte. Gyalogot nyert, sötét pedig tehetetlen volt a táblán uralkodó világos tisztekkel szemben.

A címvédő Viswanathan Anand is megdobogtatta a látványos sakkot kedvelők szívét. Jevgenyij Barejev immár harmadszor kapott ki kedvenc francia védelmében. Anand a különböző oldalra történt sáncolást választotta, majd indult a támadása. Tisztáldozattal fosztotta meg Barejev királyát a védelemtől, s a kínlódás közepette az orosz sakkozó nem a legjobban védekezett. Az indiai exvilágbajnok lenyerte ellenfele vezérét, s negyedik győzelmének örülhetett.

Hullámzott a holland Ivan Szokolov és az orosz Peter Szvidler játszmája. Az orosz bajnok Grünfeld védelme ellen Szokolov ritkább rendszert játszott meg, s hátrányba került. Szvidler azonban rontott, majd ellenfele segítségével megmenekült a vereségtől. Megnyitáselméleti párbajt vívott a bolgár Veszelin Topalov és a spanyol Alekszej Shirov. Az orosz huszárjátékban Shirov saját korábbi, Anand ellen játszott partijában talált javítást, s kiegyenlítette az esélyeket. A torna veteránja, Jan Timman gyalogot nyert, de bizonytalankodott a folytatásban. Zsang Zsong jól élt a felkínált támadási lehetőséggel, s megszerezte első győzelmét. Gyorsan osztozott a ponton az örmény Vlagyimir Akopjan és a holland Loek Van Wely, megőrizték az ötven százalékukat.