Vágólapra másolva!
A női asztalitenisz BEK-elődöntő első mérkőzésén a Statisztika hazai pályán kiütéses, 3-0-s vereséget szenvedett a Bátorfi Csillával felálló német Müllermilch Langweidtól. A huszonötszörös BEK-győztes magyar bajnoknak így csak matematikai esélye maradt a döntőbe jutásra.

A Marczibányi téri mérkőzés előtt Fülöp István, a Statisztika vezetőedzője a következőképpen vélekedett az esélyekről: "Ez a találkozó nem is két- hanem négyesélyes, mert nyerhetünk simán vagy szorosan, de ugyanígy ki is kaphatunk". Ám amikor ezt mondta, még nem tudtuk, hogy a német csapat legjobbja, a világranglistán 13. helyezett román Steff nem fog játszani. A Langweidnél nemcsak játékos, hanem a csapat edzőjeként is dolgozó kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla elárulta, hogy Steff mostanában betegeskedik, időnként súlyos köhögési rohamai vannak, nem is edzett, ezért nem tette be a csapatba. Bátorfi is elismerte, hogy az esélyeket illetően a mérleg nyelve egyértelműen a Statisztika javára billent.

No persze a Langweid így sem éppen gyenge összeállításban állt ki: Bátorfi mellett a kínai Lin Hszu, valamint a szintén kínai születésű, de már jó ideje német állampolgár Schreiner alkotta a német élcsapatot. A Statisztikában a világranglistán 8. helyezett horvát Boros Tamara, Fazekas Mária és Póta Georgina kapott lehetőséget.

A találkozó mindjárt a nagy rangadóval kezdődött: Bátorfi és a Statisztika legjobbja, Boros Tamara összecsapásával. Boros parádésan kezdett, könnyedén nyerte az első két játszmát (11-6, 11-6), ám a harmadikban 8-8-nál ziccert rontott, ez a szett elment (8-11), de nagyobb baj volt, hogy a "Stat" légiósa kiesett a ritmusból. Bátorfi pedig lecsapott a lehetőségre, a negyedik és az ötödik szettet egyaránt 11-5-re, így a mérkőzést 3:2-re nyerte.

A második találkozón Póta Georgina simán, 3:0-ra kikapott Schreinertől, a Statisztika játékosa játszmánként csak négy, négy és nyolc pontot szerzett. De nem járt sokkal jobban a harmadik találkozón Fazekas Mária sem, aki szintén 3:0-ra (-7, -8, -7) maradt alul Lin Hszuval szemben

A BEK-elődöntő első felvonásán tehát a Langweid tartalékosan is 3-0-ra legyőzte a Statisztikát, a játszmaarány 9-2 lett a németek javára, így a február 13-i visszavágó csak formalitás. Ezt nem tagadja Fülöp István sem: "Gyakorlatilag semmi esélyünk sem maradt a visszavágóra. Boros Tamarának nem lett volna szabad 2-0-s vezetésről kikapnia, de ezt a súlyos vereséget nem akarom egyedül az ő nyakába varrni. Értetlenül állok a történtek előtt, mert az edzések azt mutatták, hogy a lányok jó formában vannak, és a hozzáállásukkal sem volt gond. Állítom, hogy egységes csapatunk van, a lányok egymásért is tudnak küzdeni. De sajnos egy csapat életében vannak olyan napok is, mint nekünk most a mai volt."

"Nekünk ma minden összejött, ilyen eredményre álmomban sem gondoltam volna" - árulta el Bátorfi Csilla, majd még hozzátette: "Mivel tavaly az ETTU-kupa döntőjének első mérkőzésén 3-0-ra megvertük a Postást, a visszavágón viszont 3-0-ra kikaptunk, és nem a miénk lett a trófea, most babonából sem merem azt mondani, hogy már túljutottunk a Statisztikán."

Fábik Tibor