Vágólapra másolva!
A hét végén a budapesti Jégcsarnokban rendezik meg a műkorcsolya és jégtánc országos bajnokságot, amelyen eldől, hogy a már stabil csapattag Sebestyén Júlia és a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős mellett kik képviselhetik a magyar színeket a február 2-8. közötti budapesti Európa-bajnokságon.

A nőknél még kiadó egy helyre hárman, a férfiaknál ugyancsak egy helyre ketten pályáznak. Az első válogatót a nőknél Pavuk Viktória nyerte, a második helyen Dorofejev Tamara, a harmadikon Póth Diána végzett. A férfiaknál csak Zákány Balázs mutatta be a gyakorlatait, mivel Tóth Zoltán sérült volt.

A válogatási szisztémáról Jurek Eszter, az egyéni műkorcsolyázó szakág vezetője a következőket nyilatkozta: "Megpróbáltunk mindenki számára érthető, igazságos válogatási elvet kialakítani. Ha az ob-n Pavuk Viktória lesz a legjobb a három hölgy között, akkor nincs miről döntenünk, egyértelmű, hogy ő indulhat az Eb-n, s ugyanez a helyzet Zákány Bertalan győzelme esetén a férfiaknál is. Ha a második válogatónak számító ob után nem egyértelmű az Eb-induló személye, akkor még vasárnap összeül a héttagú szakági szakmai bizottság, s figyelembe véve a versenyzők egész évi eredményeit, szavazással határoz arról, hogy kik indulhatnak az Eb-n."

Nos, ami a nemzetközi eredményeket illeti, ebben a tekintetben Póth, Pavuk, Dorofejev sorrendet lehet megállapítani: Póth két felnőtt GP-versenyen is helyt állt (Moszkvában 6., Aszahikavában 7. lett), a kisebb bécsi nemzetközi versenyen és a zágrábin egyaránt a 2. helyen végzett, Pavuk pedig bronzérmes lett a junior GP-döntőben. Ebben az összevetésben Dorofejevnek nincsenek "érvei". Így a válogatás tulajdonképpen már csak matematika lenne: a három lány hat sorrendben végezhet: a Póth, Dorofejev, Pavuk végeredmény (Sebestyént természetesen "kivesszük") Póthnak kedvez, a Dorofejev, Póth, Pavuk sorrend Dorofejevnek, a további négy variáció pedig Pavuknak.

Az Eb-bronzérmes Sebestyén Júlia helye már biztos az Eb-csapatban, de a hét végén természetesen szeretné igazolni a papírformát, s megvédeni a magyar bajnoki címét: "Betegség után lábadozom. Egy kicsit legyengültem, de az ob-re szeretném visszanyerni a formámat. A fő cél tehát közel kerülni a legjobb formámhoz, de az Eb a legfontosabb" - nyilatkozta Sebestyén Júlia.

A tavalyi junior Grand Prix-döntőben győztes Hoffman Nóra, Elek Attila jégtánc kettős már szintén a kontinens bajnokságra hangolhat: "A csúcsformát az Eb-re kell elérnünk, s fő célunk, hogy majd a saját korosztályunk párjaival tartsuk a lépést a Budapest Sportarénában."

Ami a még kiadó helyekre pályázókat illeti, a helyzeti előnyben levő Pavuk Viktória szeretné megismételné az első válogatón mutatott formáját, ami elegendő lehet az Eb-részvételhez. Dorofejev Tamara megjegyezte, hogy ellenfelei igen erősek, de ő is szorgalmasan készül az ob-re. Póth Diána bevallása szerint jó formában van, bár felkészülését kisebb légcsőhurut hátráltatja. Ugyan az első válogatón ő szerepelt a leghaloványabban, nem adta fel, hogy indulhasson az Eb-n.

A fiúk közül Zákány Bertalan helyzete a kedvezőbb, de mint nyilatkozta, szurkol a sérüléssel bajlódó Tóth Zoltánnak, hogy vetélytársa egészségesen tudjon kiállni ellene a jégre, mert "nemes" csatában szeretné megszerezni az Eb-indulás jogát. Tóth Zoltán kétségkívül nehéz helyzetben van: "Lassan megtanulok a fájdalommal élni és edzeni. Az edzések mellett sűrűn látogatom a Sportkórházat. A csípőmmel és a jobb oldali hátizmommal van a baj" - árulta el.

Az országos bajnokságon a felnőttek versenye szombaton 16.30 órakor, vasárnap 15.45-kor kezdődik a budapesti Jégcsarnokban.