Vágólapra másolva!
A Corus 2004 szuperverseny harmadik fordulójában a négyszeres orosz bajnok, Peter Szvidler villámgyőzelmet aratott honfitársa, Jevgenyij Barejev ellen, s befogta a vezető duót. A világranglista negyedik Szvidler a 17. lépésben fogadhatta ellenfele gratulációját. A szokatlanul békés játéknapon a holtversenyben élen álló Lékó Péter világossal remizett a bolgár Veszelin Topalovval, az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand a holland Loek Van Welyvel osztozott meg a ponton. Nagymesterünk a holland Ivan Szokolovval mérkőzik meg a negyedik fordulóban.

Wijk aan Zee-ben a hétfői szabadnap utáni harmadik fordulóban ismét hat döntetlen született. Az egyetlen győzelmet a háromszoros olimpiai és négyszeres orosz bajnok, Peter Szvidler aratta. Honfitársát, a francia védelem elkötelezett hívét, a két évvel ezelőtti tornagyőztest, a tavalyi harmadik helyezett Jevgenyij Barejevet villámpartiban kényszerítette feladásra. Barejev az elmélet által gyanúsnak ítélt változatot játszotta meg, fejlődési nehézségeit nem tudta megoldani, majd egy könnyelmű, vonalnyitó ütés után már nyújthatta is kezét.

Lékó Péter mindig élvezetes játszmákat játszik a bolgár Veszelin Topalovval. Nagymesterünknek hihetetlenül jó a mérlege a világranglista ötödik helyezettje ellen, 13 győzelmet könyvelhetett el hat vereség mellett a 36 partijukban, s 17 döntetlen sem nélkülözte a bonyodalmakat. Topalov a dortmundi világbajnok-jelölti döntőben a szicíliai védelem Szvesnyikov, majd a Paulsen változatot játszotta meg, ezúttal az argentin nagymester, Najdorf nevével fémjelzett folytatást készítette elő. A korai vezércsere szemre tetszetősebb világos pozíciójához vezetett, de nagymesterünk hiába tűnődött sokat, nem tudta feltörni a sötét védőállást, s lépésismétléses döntetlennel fejeződött be a parti.

Az indiai exvilágbajnok, a címvédő Viswanathan Anand szokatlanul békés hangulatban sakkozott, már a változat is szemléltette, hogy fél pontért ült a sakkasztalhoz a holland Loek Van Wely ellen. A Nimzoindiai védelemben még egy gyors békekötést láttunk, a holland Ivan Szokolov sem tudta bizonyítani világos igazát, az angol Michael Adams a 22. lépésben kínálta a döntetlent. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik hiába szeretett volna Szvesnyikov változatot játszani, a szupernagymesterek körében népszerű 3.Fb5-ös Rossolimo folytatással szemben kevesebb reménye volt a bonyodalmakban. A moldáviai Viorel Bologan elégedett volt a gyors remivel. A torna veteránja, Jan Timman megszerezte második fél pontját, sötéttel remizett Vlagyimir Akopjannal. Az örmény sakkozó eredetien játszotta a megnyitást, előnybe került, majd hibázott, de ezt Timman nem használta ki. Nagy csatában osztoztak meg a ponton a spanyol megnyitás Zajcev változatában a spanyol Alekszej Shirov és a kínai Zsang Zsong. Kölcsönös időzavarban örökös sakk lett a küzdelem vége.