Vágólapra másolva!
Férfiasztalitenisz-válogatottunk kedden Kecskeméten Eb-selejtező csoportmérkőzésen közel állt a bravúrhoz, de végül 3-2-re kikapott az Európa-bajnok Fehéroroszországtól. Pedig Pázsy Ferenc legyőzte az ötszörös Európa-bajnok, a világranglista ötödik helyén álló Szamszonovot.

A Premier Divízió A csoportjának harmadik fordulójában Fehéroroszország abszolút esélyesként érkezett Kecskemétre, hiszen a tavalyi Eb-n aranyérmet szerzett, a magyar csapat pedig ugyanitt 17. volt. Az első találkozó első szettjében ugyan Demeter Lehel (a világranglistán 195.) meglepte a vendégek második számú játékosát, Scsetyinyint (68.), ám a védekező stílusú fehérorosz fordított, egymás után három játszmát nyert, s vezetést szerzett a csapatának.

A második párban a 30. születésnapján éppen kedden ünneplő Pázsy Ferencre (94.) a világ egyik legjobbja, az ötszörös Európa-bajnok Szamszonov (5.) várt. Pázsy bátran játszott, s szenzációs győzelmet aratott! Már az első játszmában is volt három szettlabdája, de ezeket nem tudta értékesíteni, viszont a második és a harmadik játszmát nagy csatában megnyerte. Ezután Szamszonov villámgyorsan 2-2-re alakította az állást, és a döntő szettben is elhúzott, de Pázsy fordított, s nyert.

"Szamszonov játékstílusa mindenképpen fekszik nekem, s 2-1-es játszmaállásnál már éreztem, hogy megverhetem" - árulta el Pázsy.

Ezután Fazekas Péter (158.) a papírformát igazolva verte Csumakovot (385.), így válogatottunk 2-1-es vezetésre tett szert. Ám a negyedik párban Szamszonov nem hibázott, valósággal "lelőtte" az asztalról Demetert, ezzel a csapattalálkozó 2-2-re alakult, s a Pázsy-Scsetyinyin mérkőzés volt hivatott dönteni a győztest illetően.

Az első szettet Scsetyinyin, a másodikat Pázsy nyerte, s ekkor a magyar játékos remekül, okosan játszott. Ha kellett, csak finoman áttolta a labdát, de jellemzően hajszálpontos, lórúgás erejű pörgetésekkel operált. A harmadik, majd a negyedik játszmában azonban a legfontosabb pillanatokban Scsetyinyin jobban koncentrált, s a hatalmas csatában ő győzött. Így a csapattalálkozót 3-2-re a fehéroroszok nyerték.

Válogatottunk a Premier Divízió A csoportjában harmadik vereségét szenvedte el, de dicséretesen helytállt a címvédő ellen, s csak hajszál hiányzott az igazi szenzációhoz.

Magyarország - Fehéroroszország 2-3
Demeter - Scsetyinyin 1:3 (6, -8, -13, -7)
Pázsy - Szamszonov 3:2 (-10, 9, 10, -4, 8)
Fazekas - Csumakov 3:1 (-5, 4, 8, 9)
Demeter - Szamszonov 0:3 (-2, -4, -6)
Pázsy - Scsetyinyin 1:3 (-8, 6, -10, -9)

Az A csoport állása:
1. Lengyelország 2 2 - 6-2 4 pont
2. Ausztria 2 2 - 6-3 4
3. Fehéroroszország 3 1 2 5-8 4
4. Magyarország 3 - 3 5-9 3

Fábik Tibor