Vágólapra másolva!
Vasárnap kihirdették a február 2-8. közötti budapesti műkorcsolya és jégtánc-Eb-n induló orosz versenyzők névsorát. Az elmúlt hét végi szentpétervári országos bajnokság egyben válogató is volt, amelynek áldozatául esett az olimpiai 5. helyezett Abt, valamint a négyszeres Eb-bronzérmes Volcskova. Ám így is erős orosz csapat jön Budapestre.

A 2002-es Salt Lake City-i téli ötkarikás játékok orosz hősei közül az olimpiai bajnok Berezsnaja, Sziharulidze páros, a férfiak közt aranyérmes Jagugyin, valamint a jégtáncban ezüstérmes Lobacseva, Averbuh duó már visszavonult, illetve a profik közé lépett, az olimpiai ezüstérmes Szluckaja az idei szezont kihagyja; de az orosz műkorcsolyázás nélkülük is nagyon erős. S borítékolható, hogy a Budapest Sportarénában február 2-8. között zajló Eb-n is az orosz versenyzők játsszák majd a főszerepet.

Az elmúlt hét végi szentpétervári nemzeti bajnokság után a szakvezetés kihirdette az Eb-csapatot, amely gyakorlatilag a bajnoki dobogósokból áll. Az egyetlen kivétel, illetve kérdőjel a nőknél található, de itt is csak azért, mert az ezüstérmes Szoldatova 2000-2003. között fehérorosz színekben versenyzett, s az oroszoknak kérvényezniük kell a nemzetközi szövetségnél, hogy Budapesten újra oroszként indulhasson. A sors fintora, hogy Szoldatova 1999-ben orosz színekben lett Eb-ezüstérmes, ezután cserélt hazát, de fehéroroszként semmit sem ért el...

Az Eb női mezőnyére különösen kell figyelnünk, hiszen a tavaly Eb-bronzérmes Sebestyén Júlia Budapesten is éremre pályázik. Nos, az oroszok első számú versenyzője a 24 éves, vb-2. és Eb-2. Szokolva lesz, s mellette még Oblaszovát nevezték, aki 2001-ben megnyerte a junior vb-t, de azóta megtorpant a fejlődésben. Amennyiben Szoldatova indulását a nemzetközi szövetség nem engedélyezi, akkor a jószerivel ismeretlen Gerskovics, a bajnoki negyedik helyezett indul helyette. A négyszeres Eb-bronzérmes, vb-5. Volcskova csak 6. lett Szentpéterváron, így nagy meglepetésre lemaradt az Európa-bajnokságról.

A férfiaknál az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Pljusenko könnyedén nyerte meg hazája bajnokságát, megelőzve Klimkint és Grjazevet. Az olimpiai ötödik, Eb-2. Abt a rövid programban a 4. helyen végzett, de a kűr előtt sérülés miatt visszalépett, s bejelentette visszavonulását.

A párosok között a kétszeres vb-ezüstérmes Totmanyina, Marinyin kettős nyerte a bajnokságot, a második helyen a négy évvel ezelőtti világbajnok, kétszeres Eb-1. Petrova, Tyihonov duó végzett, s még az Obertasz, Szlavnov duó jöhet Budapestre.

Jégtáncban az Eb-3. Navka, Kosztomarov kettős nyert, megelőzve a Domnyina, Sabalin és a Kulikova, Novikov duókat. A 28 éves Tatjana Navka egyébként nem csak az eredményeivel került már az érdeklődés középpontjába, hiszen azok közé az orosz sportolónők közé tartozik, akikről már akt képek is készültek.

Fábik Tibor