Vágólapra másolva!
A Corus 2004 szuperverseny szombati első fordulójában Lékó Péter a FIDE exvilágbajnoka, az indiai Viswanathan Anand ellen ül sakkasztalhoz. Az első játéknap másik rangadóján a világranglista negyedik és hatodik helyezettje, az orosz Peter Szvidler és a spanyol Alekszej Shirov mérkőzik meg egymással. A 19-es kategóriájú szuperverseny megnyitóünnepségén bejelentették, hogy a brit Corus-csoport Wijk aan Zee-ben 2010-ig vállalja a hagyományos torna szponzorálását.

A holland tengerparti városkában megtartották a 2702-es Élő-átlagú szuperverseny megnyitóünnepségét és a torna sorsolását. A 14 fős mezőnyben az Élő-pontja alapján a hatodik helyre rangsorolt Lékó Péter a 3-as számot húzta, így a 14 fős mezőnyben a 13 forduló során hétszer vezetheti a világos bábukat. Nagymesterünk szereplését a tavalyi győztes, a FIDE exvilágbajnoka, Viswanathan Anand ellen világossal kezdi meg, majd a második fordulóban a tulipánosok veteránja, Jan Timmannal szemben a sötét bábukat vezeti.

A szabadnap után január 13-án Veszelin Topalovval csatározik, a bolgár nagymesterrel vívta a dortmundi világbajnok-jelölti döntőt, s 2,5-1,5-ös győzelemmel lett Vlagyimir Kramnyik kihívója. A négyjátszmás páros mérkőzésen az első partiban világos színnel aratott győzelmet, s ezúttal is Péteré a kezdés joga. Lékó a negyedik fordulóban a hollandok listavezetőjével, Ivan Szokolovval mérkőzik meg, majd az ötödik játéknapon az angol Michael Adams ellen világos lesz.

A második szabadnap utáni hatodik fordulóban nagymesterünk kedvező sorsolásának köszönhetően ismét világos, az örmény Vlagyimir Akopjan az ellenfele, majd az egykori holland rangelső, Loek Van Wely ellen sötéttel küzd meg. A nyolcadik körben világossal csatázik a moldáviai Viorel Bologannal, majd a háromszoros olimpiai, négyszeres orosz bajnok Peter Szvidlerrel sötéttel játszik.

A harmadik szabadnapon jól felkészülhet a spanyol Alekszej Shirovra, a szupernagymesterek mezőnyében újonc kínai Zsang Zsong következik. A hajrára két nehéz ellenfél maradt, a 12. fordulóban a két évvel ezelőtti győztes, a tavalyi harmadik helyezett Jevgenyij Barejev ellen világos lesz, majd a 13. fordulóban a klasszikus sakkozás világbajnokával, Vlagyimir Kramnyikkal csap össze.

A szuperverseny résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:
1. Veszelin Topalov (bolgár, 2735)
2. Ivan Szokolov (holland, 2706)
3. Lékó Péter (magyar, 2722)
4. Vlagyimir Akopjan (örmény, 2693)
5. Loek Van Wely (holland, 2617)
6. Vioerel Bologan (moldáviai, 2679)
7. Peter Szvidler (orosz, 2747)
8. Alekszej Shirov (spanyol, 2736)
9. Zsang Zsong (kínai, 2644)
10. Jevgenyij Barejev (orosz, 2714)
11. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777)
12. Viswanathan Anand (indiai, 2766)
13. Jan Timman (holland, 2578)
14. Michael Adams (angol, 2720)

Az első forduló párosítása:
Topalov - Adams
Szokolov - Timman
Lékó - Anand
Akopjan - Kramnyik
Van Wely - Barejev
Bologan - Zsang Zsong
Szvidler - Shirov

Verőci Zsuzsa