Vágólapra másolva!
Ötödször nyert világbajnoki címet a német Shredder számítógépes program. Grazban a 16 program 11 fordulós svájci rendszerű tornán mérte össze erejét. Négy program külön versenyt vívott, körbeverték egymást, végül holtversenyben végzett a Shredder és a Fritz, a rájátszás döntött.

A négy legismertebb számítógépes program külön versenyében dőlt el a 16 résztvevővel megrendezett világbajnokság. A cím védője, a Deep Junior legfőbb riválisaival nem vesztett partit, de a torna utolsó helyezettjétől, a Ruy Lopeztől kapott ki. A világbajnokság első fordulójában fölényes állást rontott vesztésre. A Fritz legyőzte holtversenyes társát, a Shreddert, a Brutus a Fritz-re mért vereséget, a Junior is Brutust verte. A világbajnokság 8. fordulója után kizárták a versenyből a német List programot, a fejlesztők valótlan adatokkal tévesztették meg a riválisokat és a rendezőket.

A Shredder korábban már négyszer nyert világbajnokságot, 1996-ban Jakartában, 1999-ben Paderbornban, 2000-ben Londonban és két éve Maastrichtben bizonyult a legjobbnak. Győzelméhez kellett a Jonny program segítsége is, az utolsó fordulóban elmulasztotta a döntetlen igénylést, Shredder nyert állásban fölöslegesen ismételt háromszor állást. Holtversenyben végzett a Fritz-cel, a rájátszás első játszmája remi lett, míg a másodikban Shredder kihasználta a Fritz erőszakos nyerési kísérleteit.

A Shredder program megrendelhető a német ChessBase cég honlapján, 50 euró az ára. A programnak saját könyvtára van, de használni tudja a Fritz adatbázisát is. A győztes Grazban két 3,06 Ghz processzoron futott. A Fritz program sokban hasonlított arra a fejlesztésre, amely Garri Kaszparovval sikerrel vette fel a harcot a New York-i négyjátszmás meccsen. Grazban a program 2,8 Ghz-n robogott, Intel alaplapon és Dell notebookon. A Deep Fritz 8 is kapható kereskedelmi forgalomban, 100 euróba kerül. Amatőrök és profik egyaránt szívesen használják a programokat elemzésre.

A világbajnokság végeredménye (16 résztvevő):
1.Shredder (német, Meyer-Kahlen) 9,5 pont
2. Deep Fritz (holland, Morsch) 9,5
3. Deep Junior (izraeli, Ban) 9
4. Brutus (osztrák, Donninger) 8,5
5. Green Light (brit, Foden) 6
6. Diep (holland, Diepeveen) 6
7. Chinito (spanyol, Castillo) 5
8. Chess Parsos (német, Huber) 5