Vágólapra másolva!
A hosszútávfutás történetének egyik legnagyobb egyéniségének számító, kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok etióp Haile Gebrselassie az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) internetes oldalának adott vasárnapi nyilatkozatában elmondta, hogy 2004-ben mindenképpen indulni akar a budapesti fedett pályás vb-n, de fő célja az athéni olimpián való sikeres szereplés.

A 10 ezer méteres síkfutásban kétszeres olimpiai és - szabadtéren - négyszeres világbajnok Gebrselassie (aki 5000 és 10 ezer méteren egyaránt világcsúcstartó) az idei párizsi vb-n augusztusban csak ezüstérmes lett kedvenc távján - honfitársa, az új csillag Bekele előzte meg -, s a 30 éves etióp legendát már a vb előtt is érték kudarcok. Vannak, aki úgy vélik, azért lassult le, mert belevágott a maratoni futásba is, mások viszont úgy látják, hogy "Gebre" már túl van a csúcson. Az viszont biztos, hogy jövőre megpróbálja összekapni magát.

"Egyelőre még nem döntöttem el, hogy a fedett pályás szezonban melyik lesz az első versenyem, talán a stuttgarti vagy a bostoni, de a márciusi budapesti vb-n mindenképpen rajthoz állok. Kétségtelen, ahhoz, hogy 3000 méteren megvédjem a világbajnoki címemet, a legjobb formámat kell hoznom. A jövő évben a fő célom azonban természetesen az, hogy sikeresen szerepeljek az athéni olimpián. Bár Atlantában és Sydneyben is én nyertem a 10 ezer métert, nincs bennem különösebb feszültség amiatt, hogy összejöhetne a triplázás. Én már azzal is nagyon elégedett vagyok, amit eddig elértem a pályafutásom alatt. S ha Athénban még beférek az első három közé, az már csak ráadás lesz. De az olimpia még nagyon messze van, s az sem lesz könnyű, hogy kivívjam a részvételt, mert Etiópiában egyre több a tehetséges fiatal hosszútávfut" - nyilatkozta Gebrselassie az IAAF honlapján.

"Gebre" jó barátja, a kenyai Tergat maratoni futásban szeptember 28-án, Berlinben elért 2:04,55 perces világcsúcsa kapcsán megjegyezte, elképzelhetőnek tartja, hogy a rekord hamarosan 2 órán belülre kerüljön.

Fábik Tibor