Vágólapra másolva!
Budapesten hivatalosan is aláírták a házigazdák, illetve az európai szövetség képviselői azt a szerződéses alapdokumentumot, amelyben a felek kötelezettséget vállalnak arra: 2006-ban a magyar főváros rendezi meg az úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. A megállapodást Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, Bartolo Consolo, az Európai Úszó Liga (LEN), valamint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke látta el kézjegyével.

Gyurcsány Ferenc annak a meggyőződésének adott hangot, hogy 50 fontos év után a magyar úszósportban az előző generációk sikereit ismételni képes fiataloknak köszönhetően legalább annyira eredményes újabb 50 év következik. A szerződéssel kapcsolatban megemlítette, hogy viták is voltak, a szombaton az erre az alkalomra készített különleges tollal aláírt megállapodás lehetőséget teremt rá, hogy az érintett felek arányosan osztozzanak mind a haszonban, mind pedig a kockázatban.

Bartolo Consolo a LEN nevében az úszósport jövőjét illetően is fontos lépésnek nevezte a 2006-os budapesti Európa-bajnokságot, hangoztatva, hogy Magyarországon a vizes sportoknak nagyon erős tradíciója van. Kiemelte azt is, hogy a magyarok egyedül büszkélkedhetnek azzal, hogy négy Európa-bajnokságot is rendezhettek eddig, hármat úszásban, egyet pedig vízilabdában. A LEN olasz elnöke végül hangsúlyozta, hogy az európai szövetség bízik a magyarokban, s abban a támogatásban, amelyet az úszószövetség a legfelsőbb hatóságoktól kap az Eb sikeres lebonyolításához.

A most aláírt megállapodás megerősíti a LEN 2002. decemberében Riesában hozott döntését, amely szerint 2006. július 27. és augusztus 6. között Budapest rendezheti meg a 28. úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. Az Eb kapcsán három helyszínen valósulnak meg fejlesztések: a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, a kőbányai Kőér utcában, valamint Lágymányoson, az egyetemi városrészben. A három helyszín közül a Hajós uszoda szerepe kitüntetett, hiszen itt zajlanak majd a 2006-os kontinensbajnokság versenyei.

A budapesti Eb-vel kapcsolatos feladatokra a kormány 2003. július 18-i határozatában 7,2 milliárd forintot különített el. Ezt az összeget a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium három év alatt, 2004 és 2006 között kapja meg a központi költségvetésből.