Vágólapra másolva!
A franciaországi rapidsakk-világbajnokságon létrejött az álomdöntő, amelyet Vlagymir Kramnyik és Viswanathan Anand játssza. Kramnyik könnyen, Anand nehezen vette az akadályokat. Szerdán, a  késő esti órákban az indiai exvilágbajnok az orosz Peter Szvidlerrel szemben túlórázni kényszerült, csak a második snelljátszma megnyerésével győzte le az év egyik legsikeresebb sakkozóját. A csütörtöki páros mérkőzés első partija jubileumi lesz, századszor csatázik egymással az orosz világbajnok és az indiai exvilágbajnok, Anand 13-12-re vezet.

Nehéz küzdelemben biztosította a rapid-világbajnokságon a döntőbe jutását az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand. Az orosz Peter Szvidler sikert sikerre halmozott az elmúlt időszakban. Negyedszer nyerte meg az orosz bajnokságot, tagja volt a Klubcsapatok Európa Kupáján győztes francia NAO Chess Club csapatának. Éltáblásként vezetett az első helyre az orosz válogatott a plovdivi sakkcsapat Európa-bajnokságon. Cap d' Agde-ban a csoportküzdelmek során nem talált legyőzőre, elsőként jutott tovább. A bolgár Veszelin Topalovot verte, majd következett a nagy érdeklődéssel várt Anand elleni meccse. Korábban 13 partit vívtak egymással, az indiai nagymester vezetett 3-2-re, de a moszkvai Oroszország-Világválogatott mérkőzésen Szvidler legyőzte az exvilágbajnokot.

Az összecsapás egy békés döntetlennel indult, majd a spanyol megnyitás egyik érdekes változatában vívtak elméleti párbajt, megosztoztak a ponton. Kis lélegzetvételnyi szünet után kezdődődhetett a rájátszás. A küzdő feleknek 3-3- percük volt és lépésenként 3-3 másodpercet kaptak. Anand sötéttel gyalogáldozattal szerelte le Szvidler támadását, s a négybástyás végjátékban az indiai esélyei voltak a jobbak, a kapkodásban azonban kihagyta a nyerőesélyes folytatást. A végső döntést a negyedik parti hozta meg, Szvidler biztató pozícióban hibázott, majd a vezércserével búcsúzhatott dédelgetett álmától, nem játszhat döntőt.

Az álomdöntőben a világranglista második és harmadik helyezettje mérkőzik meg, érvényesült a papírforma. Kramnyik azonban gond nélkül vette az akadályokat, Anand üggyel-bajjal jutott tovább. Korábban 99 partiban viaskodtak, Anand 13-12-re vezet a 74 döntetlen mellett.