Vágólapra másolva!
Még öt teniszező van versenyben a jövő szombaton kezdődő houstoni Mesterek Kupájának utolsó, még kiadó helyéért, miután az előző héten a spanyol Carlos Moyá is bebiztosította részvételét a nyolcfős szupertornán. A hölgyeknél hatan küzdenek három pozícióért.

Utolsó állomásához érkezett az idei Mester-sorozat, szokás szerint a párizsi Bercy-sportcsarnokban rendezik a záró viadalt. Nem akármilyen izgalmakra van kilátás, elvégre a gall fővárosban dől el, ki lesz a világbajnokságként is emlegetett, amúgy Mesterek Kupája nevű torna utolsó résztvevője.

A legnagyobb eséllyel az idei világranglistán 392 ponttal nyolcadik helyen tanyázó argentin David Nalbandian készül, bár a tavalyi wimbledoni döntős csuklósérülés miatt nem tudott kiállni vasárnap a bázeli fináléra, s erősen kérdéses, hogy azóta meggyógyult-e.

Szintén odaérhet még a texasi évzáróra az ausztrál Mark Philippoussis (322 pont), a francia Sebastien Grosjean (321), a thaiföldi Paradorn Srichaphan (304) és a marokkói Junesz el-Ajnaui (295). Philippoussisnak és Grosjeannak azonban ehhez meg kellene nyernie a hétfőn elrajtolt tornát, méghozzá úgy, hogy Nalbandian még az elődöntőig sem jut el.

A két négyes csoportban rendezendő Mesterek Kupájának már biztos szereplője a spanyol Juan Carlos Ferrero, az amerikai Andy Roddick és Andre Agassi, a svájci Roger Federer, az argentin Guillermo Coria, a német Rainer Schüttler és a spanyol Carlos Moyá.

Az első forduló eddigi legnagyobb meglepetését a - már bocsánat a kifejezésért - nevesincs Thierry Ascione szolgáltatta, aki a selejtezőből főtáblára kerülve legyőzte a világranglista 37. helyén álló argentin Chelát. De nem akárhogy ám, a francia fiatalember valósággal kiütötte a dél-amerikait: 6:0, 6:3-ra nyert. Szintén nem várt eredmény, hogy az ugyancsak előcsatározásokra kényszerült román Hanescu elbánt a dél-afrikai Ferreirával, valamint hogy a szabadkártyás Santoro hazaküldte a szőnyegen nála elméletileg sokkal jobb fehérorosz Mirnyijt. Szóra érdemes még, hogy Richard Gasquet-nak hat meccslabdája volt Gaston Gaudio ellen, ám ezek egyikét sem tudta értékesíteni, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, végül ki is kapott.

Philadelphiában dicséretes módon főtáblára került Kapros Anikó, a szervezők azonban nem értékelték erőfeszítéseit, s szinte pihenőt sem hagyva számára reggel kilenckor pályára küldték. Nem feltétlenül emiatt, mindenesetre tény: a francia Cohen-Aloro simán legyűrte.

Ha már szóltunk az urak év végi záró rendezvényéről, emlékezzünk meg a hölgyek hasonló versenyéről is: a világranglistán nyolcadik, az idei eredmények alapján hetedik Jelena Gyementyijeva is az egyéni torna biztos résztvevői közé került a Los Angeles-i világbajnokságon. A 2003-ban három versenyt nyert orosz klasszis mellett a belga Kim Clijsters és Justine Henin-Hardenne, az amerikai Jennifer Capriati és a francia Amélie Mauresmo szereplése is százszázalékosnak tekinthető.

A szintén amerikai Serena Williams és Lindsay Davenport ugyan kvalifikálta magát, de sérülés miatt egyikük sem lép pályára. Így az utolsó héten még hatan versengenek a fennmaradó három helyért, közülük Venus Williams kihagyja a philadelphiai viadalt, a többiek viszont indulnak. A korábban szerzett bónuszpontok alapján az orosz Anasztaszja Miskina szinte bizonyosan elutazhat majd Los Angelesbe is, míg az amerikai Chanda Rubinnak és a japán Szugijama Ainak a philadelphiai negyeddöntő érne repülőjegyet. Az orosz Petrova és Zvonarjova leginkább a csodában bízhat.

ATP-torna, Párizs (2,45 millió dollár, fedett, szőnyeg), 1. forduló:
Ascione (francia) - Chela (argentin) 6:0, 6:3
Santoro (francia) - Mirnyij (fehérorosz) 6:4, 4:6, 6:1
Blake (amerikai) - Gonzalez (chilei) 6:3, 6:4
Pavel (román) - Kucera (szlovák) 7:6, 6:2
Hanescu (román) - Ferreira (dél-afrikai) 2:6, 6:4, 6:4
Henman (brit) - Davigyenko (orosz) 6:3, 6:4
Beck (szlovák) - Ginepri (amerikai) 7:6, 6:4
Carraz (francia) - Stepanek (cseh) 2:6, 6:2, 7:6
Costa (spanyol) - Zabaleta (argentin) 6:7, 6:4, 7:5
Arazi (marokkói) - Mathieu (francia) 7:5, 6:4
Mahut (francia) - Nieminen (finn) 4:6, 6:4, 7:5
Gaudio (argentin) - Gasquet (francia) 1:6, 7:6, 6:4

WTA-torna, Philadelphia (585 ezer dollár, fedett, kemény pálya), 1. forduló:
Cohen-Aloro (francia) - Kapros Anikó 6:3, 6:3
Pisnik (szlovén) - Li (tajvani) 6:4, 6:4
Sucha (szlovák) - Black (zimbabwei) 6:0, 6:3
Jankovic (szerb-montenegrói) - Perry (amerikai) 6:0, 6:3
Harkleroad (amerikai) - Lihovceva (orosz) 6:0, 2:0-nál Lihovceva feladta
Garbin (olasz) - Irvin (amerikai) 6:1, 7:6