Vágólapra másolva!
A franciaországi rapidsakk-világbajnokság a legjobb nyolc között kieséses rendszerben folytatódott. Polgár Judit a klasszikus sakkozás világbajnokától, Vlagyimir Kramnyiktól 1,5-0,5-ös vereséget szenvedett, és az orosz világelső lépett tovább. A kétjátszmás páros mérkőzést Kramnyik kezdte világossal, a vezérindiai védelmű összecsapásban korán fölénybe került, anyagi előnyt szerzett, és viszonylag könnyedén nyert. Nagymesternőnk világossal nem vállalta a szicíliai védelem ellen valamelyik főváltozatát, a 2.f4-gyel Kramnyikkal szemben nem lehetett esélye az egyenlítésre. Az orosz világbajnok nyert állásban kínált döntetlent, s biztosította be továbbjutását.

A francia üdülőhely, Cap d'Agde már korábban is rendezett rangos versenyeket, a rapid-világbajnokságon a sakkvilág krémje gyűlt össze, a világranglista első 12 helyezettjéből csak Garri Kaszparov nem vállalta a részvételt. A csoportmérkőzések vasárnap késő este befejeződtek, az A csoportban a bolgár Veszelin Topalov és Borisz Gelfand túlórázott, snellcsatában jutott tovább Topalov. A holtversenyeket a Berger Sonneborn értékelés döntötte el, a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik lett az A csoport győztese, míg a B csoportból Polgár Judit negyedikként jutott tovább. A szabályok szerint így a nyolc között Kramnyikkal kellett megmérkőznie. A mezőnyben az egyetlen világnagyság, aki ellen Judit még sohasem nyert játszmát, 31 találkozójukból tizennyolcat vesztett el és 13 remit ért el. A további párosítás: Ponomarjov - Anand, Bacrot - Griscsuk, Topalov - Szvidler.

Kramnyik és Polgár Judit kezdte meg elsőként a csatározást, s az orosz világbajnok meglepetéssel szolgált, a vezérindiai védelemmel szemben a 4.a3-as változattal rukkolt elő, majd 8. e4 után érezhetővé vált, hogy alaposan készült. Nagymesternőnk királya középen rekedt, s nem tudott igazi ellenjátékot összehozni. Kramnyik anyagi előnyre tett szert, majd a sötét király elleni támadással nyert és szerzett vezetést. Meglepetés volt Polgár Judit megnyitásválasztása a második partiban, 2.f4-gyel nem igazán lehet játszmát nyerni egy világnagyság ellen. Kramnyik előnybe is került, majd nyert állásban bekínálta a továbbjutását jelentő döntetlent. Polgár Juditnak igazán balszerencséje volt, hogy Kramnyikkal hozta össze a sors. Jó formában játszott, Lautier, Anand és Karpov elleni győzelmei kitűnő teljesítmények voltak, a csoportgyőztes Szvidlertől és Lékó Pétertől sötéttel szenvedett vereséget.

A késő esti mérkőzés is igazi csemegét ígért, a FIDE ukrán világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov és az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand csapott össze. "Villámkezű" Vishy elég rosszul játszotta az előcsatározásokat, kevésen múlott, hogy nem kényszerült korai búcsúra.

Anand már az első játszmában is nyerőesélyes állást ért el, de többször is hibázott, és az ukrán világbajnok megmenekült a vereségtől. Sötéttel már nem hagyta kihasználatlanul az esélyét Anand, és az elődöntőbe jutott.

Eredmények:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) - Polgár Judit (magyar, 2722) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Viswanathan Anand (indiai, 2766) – Ruszlan Ponomaarjov (ukrán, 2718) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)