Vágólapra másolva!
A debreceni Főnix-csarnokban pénteken délután a férfi és a női verseny, illetve a csoport kategória selejtezőjével megkezdődött a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) égisze alatt zajló 3. aerobik Európa-bajnokság. Bár a magyar versenyzők nem nyújtottak kiemelkedő produkciót, a rendező jogán minden döntőben érdekeltek leszünk.

Az elmúlt évi szerenkénti tornász vb után a tornasport visszaköltözött a debreceni Főnix-csarnokba, ahol a hét végén ezúttal a 3. aerobik Európa-bajnokság jelenti a programot. Az Eb-n 22 ország 142 versenyzője indul. A legnépesebb a női egyéni mezőnye 31 fővel, s ez a legerősebb is, hiszen a két évvel ezelőtti zaragozai Eb dobogósai (a román Lacatus, az olasz Lecis és a bolgár Kovacseva) mind itt vannak, mi több az akkori nyolcas döntőből csupán ketten hiányoznak.

"Egy sikeres versenyhez három dolog kell: jó szervező bizottság, jó létesítmény és jó eredmények. Az elsőt már dicsérte mindenki, a másodikat nem kell bemutatni, hiszen nem csak a szerenkénti tornász vb-n, hanem más eseményeken is kitűnőre vizsgázott, úgyhogy már csak a magyar versenyzőkön múlik az Eb sikere" - fogalmazott az Eb péntek délelőtti nyitó sajtótájékoztatóján Forgács Róbert, a Magyar Tornaszövetség főtitkára.

A sajtótájékoztatón szó esett arról a friss hírről is, miszerint a Magyar Tornaszövetség megpályázza a 2005-ös szerenkénti, vagy a 2006-os felnőtt és junior csapat tornász Európa-bajnokság rendezését. Manfred Kucht, az Európai Tornaszövetség marketing és kommunikációs igazgatója szerint Magyarországnak komoly esélyei vannak a rendezésre, bár a másik két jelentkező, Rijeka - amely elvesztette a Mediterrán Játékokra beadott pályázatát - illetve Lipcse, amely nyilvánvalóan a 2012-es olimpiai pályázatának előfutárának tekinti az eseményt, nem lesz könnyű ellenfél.

Az Eb péntek esti programjában - amelyet mintegy 1500 néző figyelt a Főnix-csarnokban - a férfi és a női verseny, valamint a csoport kategória selejtezőjét rendezték meg. A cél a legjobb nyolc közé jutás volt. Ez sajnos Tyeklár Ramonnak (15,850 pont - 13. hely) és Tyeklár Richárdnak (14,500 - 16. hely ), illetve Rácz Borbálának (16,300 - 14. hely) és Sifter Tímeának (14,280 - 18. hely) sem sikerült. Ám a szabályok szerint a rendező ország egy fővel képviseltetheti magát a döntőkben, így a 9. helyen Tyeklár Ramon és a debreceni közönség nagy kedvence, a helyi Rácz Borbála is ott lesz a vasárnapi fináléban.

„Az elején furcsa volt a taps, de azután nagyon feldobott. Bár a döntőben nem saját jogon, hanem a jobbik magyarként indulhatok, elégedett vagyok a teljesítményemmel. A vasárnapi fináléban pedig megpróbálok még jobb gyakorlatot bemutatni” - nyilatkozta Rácz Borbála.

A csoportok versenyébe csupán kilenc egység nevezett, s a magyar együttes (Sifter Tímea, Szabó Viktória, Nagy Brigitta, Járai Dóra, Pelcsinszky Vera, Németh Gyöngyi) a selejtezőben a 9., azaz utolsó helyen zárt (12,615), de így is ott lehet a döntőben.

Az Eb-n szombaton délután 17 órától a duók és a triók selejtezőjét rendezik meg.

Fábik Tibor