Vágólapra másolva!
Az új, tetrahidrogesztrinon (THG) nevű doppingszer nyomaira bukkantak a britek klasszis atlétája, Dwaine Chambers szervezetében - írta szerdai számában a Guardian című lap. Az újság úgy értesült, hogy a 100 méteres síkfutás Európa-bajnokát és edzéstársait egy bejelentés nyomán ellenőrizték versenyen kívül, még augusztus elsején a németországi Saarbrückenben.

A mintákat ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által akkreditált Los Angeles-i laboratóriumban analizálták, s az A próba kimutatta a THG használatát. Chambersnek jogában áll kérni a B teszt elvégzését is.

Amennyiben bűnösnek találják, akkor kétéves eltiltásra számíthat, és távol kell maradnia az athéni olimpiától. Ráadásul a brit 4x100 méteres váltót megfoszthatják az augusztusi párizsi világbajnokságon szerzett ezüstérmétől. Chambers ukrán edzője, a 71 éves Remi Korcsemnyij rágalomnak tartja a cikket. Mint mondta, az atléta sohasem használt tiltott szert.

A tetrahidrogesztrinonnal kapcsolatos visszaélések a múlt héten rázták meg a sportvilágot. Kiderült, hogy egy mesterséges szteroidról van szó, amelynek hatása több hónapig tart, azonban csak legfeljebb egy hétig kimutatható. A THG megjelenéséről egy névtelenséget kérő edző révén szerzett tudomást a NOB és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), és így nyílt lehetőség gyorsan kifejleszteni a kimutatását célzó módszert.

A Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF) szeretné elérni, hogy a párizsi vb-n vett valamennyi mintát újból elemezzék, de most már speciálisan a THG-ra összpontosítva.