Vágólapra másolva!
A plovdivi sakkcsapat Európa-bajnokságon óriási bravúrral, emlékezetes hajrával, riválisok elleni értékes győzelmekkel nőisakk-válogatottunk ezüstérmes lett. Az utolsó fordulóban a grúzokkal szemben nyertek 2-0-ra, Dembó Yelena sötéttel gyors támadással kényszerítette feladásra Kurcidzét, míg Gara Anita fölényes biztonsággal verte meg Lomeneisvilit. Az aranyérmet az örmény duó szerezte meg, s a sokáig vezető orosz gárda a bronzérmes lett, csak 1-1-et játszottak a litvánokkal. A férfiak mezőnyében békés utolsó játéknap volt, az orosz együttes az aranyérmet, az izraeli válogatott az ezüstérmet biztosította be négy döntetlennel. A harmadik helyen a grúzok végeztek, a magyar együttes csak a huszadik lett.

Bravúros hajrával, az utolsó három fordulóban riválisok elleni győzelmekkel kellemes meglepetésre nőisakk-válogatottunk ezüstérmes lett a 31 együttes részvételével megrendezett 5. női sakkcsapat Európa-bajnokságon. Kezdetben akadozott még a lányok játéka, a kéttáblás viadal mindenkire fokozott lélektani terhet jelent, hiszen a legkisebb kisiklást is nehéz helyrehozni. Dembóék a verhető horvát együttes ellen csak 1-1-gyel rajtoltak, majd legyőzték a finneket. A harmadik fordulóban vereséget szenvedtek az angoloktól, a házigazdák elleni minimális győzelemmel javítottak. Az ötödik játéknapon a litvánok elleni 2-0-s nyeréssel jó hangulatban pihenhettek a szabadnapon. Helyes taktikának bizonyult a franciákkal szemben a két taktikai döntetlen, s beindult a magyar henger.

A lányok egymást múlták felül, Dembó biztosan tartotta az első táblát, míg Vajda Szidónia éppen a legjobbkor talált magára. A hatodiknak rangsorolt szerb-montenegrói válogatott legyőzésével óriásit léptek előre, s az első asztalon játszhattak a vezető orosz duóval. Vajda Szidónia nem ijedt meg Kosztenjuk minőségáldozatától, s az orosz nagymesternő hibáját pontos játékkal használta ki. Csapatunk feljött a harmadik helyre, s következett a mindent eldöntő utolsó forduló, teljesen nyílt volt az érmek sorsa, bárki lehetett első, s maradhatott érem nélkül.

A grúzok következtek, a régi aranynemzedéket a tavalyi sakkolimpiai kudarc után fiatalokkal váltották fel, de még rutintalanok voltak az idegtépő küzdelemhez. Azt is mondhatnánk, hogy a lányok hihetetlen nyugalommal játszottak, öröm volt nézni, ahogy egyre nagyobb erővel bontakozott ki Dembó Yelena támadása, s Gara Anita egyre fölényesebben állt a Szvesnyikov változatban. Az álom valóra vált, a kettős győzelem csodálatos ezüstérmet jelentett. Sőt, az örményeknek kapaszkodniuk kellett, s Danielian egy inkább remigyanús állást nyert meg, s ezzel az örményeké lett az aranyérem. Az oroszok nem bírták a hajrá izgalmait, pedig látszólag a legkönnyebb ellenfelet kapták, de éltáblásuk, Galljamova nem tudott mit kezdeni előnyös pozíciójával, majd időzavarban kikapott.