Vágólapra másolva!
A Plovdivban zajló sakkcsapat Európa-bajnokság nyolcadik fordulójában női válogatottunk óriási szenzációként legyőzte a versenyben vezető orosz együttest. Dembó Yelena az éltáblán remizett Matvejevával, Vajda Szidónia nyert Kosztenjuk ellen. Izgalmas utolsó játéknap vár a női mezőnyre, négy válogatott gyűjtött 12 meccspontot, az orosz és az örmény gárda fél ponttal többet szerzett a meccseken, Dembóék a harmadikok, a grúzokkal csatáznak. Férfi csapatunk ismét vereséget szenvedett, a macedónok ellen vesztettek 2,5-1,5-re. Az éllovas orosz négyes nyolcadszor is győzött, Izrael pályázik a legnagyobb eséllyel az ezüstéremre.

Megszületett az 5. női Európa-bajnokság nagy szenzációja, válogatottunk legyőzte a vezető orosz együttest és teljesen nyílttá tette az érmek sorsát. Horváth József nemzetközi nagymester, csapatkapitány nem változtatott az előző fordulóban győztes csapatán, s intuíciója helyesnek bizonyult. Az oroszoknál nem játszott éltáblásuk, Galljamova, a négy győzelemmel álló Matvejeva vette fel a küzdelmet Dembó Yelenával, s csatájuk pontosztozkodással végződött. Mindenki a második táblát figyelte, az oroszok abban bíztak, hogy az 5 partiból 4,5 pontot szerző Kosztenjuk megszerzi a teljes pontot. Vajda Szidónia kedvenc Philidor védelmét játszotta meg, kissé passzívan állt, de igazi gyengeség nem volt állásában. Két éve Zsu Csen elleni világbajnoki döntőn csak a rapid rájátszásban vereséget szenvedő Kosztenjuk nagy taktikus hírében áll, s ezúttal is minőséget áldozott. A folytatásban azonban többször is hibázott, s az esélyt Szidónia pontos játékkal kihasználta, győzött és a nyerése fantasztikus két meccspontot jelentett. Válogatottunk a meccspontokat tekintve holtversenyben első, táblapontokat tekintve a harmadik helyen várja a nagyon izgalmas utolsó fordulót. Az ellenfél pedig a harmadik helyre rangsorolt grúz csapat, amely öt nyerés mellett három mérkőzést elvesztett, s külső körön jött fel.

Nagy dráma zajlott a második táblán folyó lengyel-ukrán meccsen. Az Eb eddigi legtöbb pontot szerző ukrán Zsukova hátrányos állásból kivágta magát, de örökös sakk helyett elnézte a vezérét. Változatlanul remekelnek az örmények, az egyetlen veretlen csapat, pontszámban befogták az oroszokat. Aligha örülnek az éremre pályázók - az oroszokon kívül - , hogy ismét nyert a litván duó, mert a záró napon Galljamováék mindenkinél könnyebb ellenfelet kaptak.