Vágólapra másolva!
A hollandiai Hoogoveenben zajló Essent szuperverseny ötödik fordulójában Polgár Judit vereséget szenvedett Ivan Szokolovtól. A házigazdák nagymestere tisztáldozattal támadt a tornán egypontos előnnyel vezető Judit  királyára, a nagymesternőnk nem talált védelmet. Az örmény junior világbajnok meglepő könnyedséggel győzte le az orosz exvilágbajnokot, Anatolij Karpovot, s pontszámban befogta Polgár Juditot. A két éllovas az utolsó fordulóban mérkőzik meg egymással, Judit vezeti a világos bábukat.

Váratlanul izgalmasan alakul a 18-as kategóriájú, négy résztvevős, kétfordulós Essent verseny hajrája. Polgár Judit egypontos előnnyel vezetett a tornán, s mérkőzött meg másodszor a hollandok legjobbjával, Ivan Szokolovval. Az első félidőben a spanyol megnyitásban csatáztak, s Szokolov akkor is tisztet áldozott, de Polgár Judit hidegvérrel hárította a fenyegetéseket, ellentámadása átütött. Szokolov nagy elánnal játszott, Radzsabov recepjét választotta a vezérindiai védelem ellen, s a 14.h4 lépéssel jelezte, hogy célpontja a sötét király, élesen nyerésen játszik.

A gyalogáldozattal bevezetett centrumáttörés meggyengítette a sötét gyalogszerkezetet, majd a tisztáldozat rendkívüli bonyodalmakat varázsolt a sakktáblára. Nagymesternőnk sokat tűnődött, de nem talált ellenszert, s a világos támadás kettős gyalogelőnnyel zárult, Judit feladásra kényszerült. A másik játszma sem alakult nagymesternőnk számára kedvezően, Anatolij Karpov rossz formában játszik, s elszenvedte második vereségét.

Az örmények nagy reménysége, a 21 éves junior világbajnok, Levon Aronyian meglepő könnyedséggel győzte le az orosz exvilágbajnokot. A sötét vezérszárny nem fejlődött ki, egy szép futólépés meggyengítette a sötét királyállást, majd egy látványos bástyalépés fejezte be a játszmát. Aronyian megszerezte első győzelmét, még őrzi veretlenségét. A tornán egyedük Karpov nem nyert még partit. Az első hely sorsa az utolsó fordulóban dől el, a két éllovas mérkőzik meg egymással, Polgár Judit vezeti a világos bábukat.

Az 5. forduló eredményei:
Ivan Szokolov (holland, 2695) - Polgár Judit (magyar, 2722) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 42)
Levon Aronyian (örmény, 2649) - Anatolij Karpov (orosz, 2693) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem , 32).

Név, Élő-pontszám

1

2

3

4

pont
1. Polgár Judit 2722

1

0

0,5

1

0,53
2. Ivan Sokolov 2695

0

1

0,5

0,5

0,5

2,5
3. Levon Aronyian 2649

0,5

0,5

0,5

0,5

13
4. Anatolij Karpov 2693

0

0,5

0,5

0,5

1,5