Vágólapra másolva!
Tíz hónappal a jövő évi athéni olimpia előtt több amerikai válogatott atléta doppingtesztjének A próbája a szteroidok közé tartozó tetrahydrogestrinon (THG) használatát mutatta ki - jelentette be az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA). Terry Madden, a USADA igazgatója a lebukottak pontos számát és nevét nem hozta nyilvánosságra. Amennyiben a várhatóan decemberre elkészülő B próba megerősíti az első teszt eredményét, mindegyik versenyző kétéves eltiltással számolhat.

"Nem tudok olyan doppingesetről, amelyikben ennyi ember lett volna érintett. Szabályos összeesküvésről van szó kémikusok, sportolók és edzők között. Mindannyian meg voltak győződve arról, hogy ennek a szernek a használatát nem lehet kimutatni" - nyilatkozott Madden.

A USADA június elején egy atlétaedzőtől kapott információt a THG-ről. A szakember később a szert is eljuttatta a doppingellenes ügynökséghez, ahol a szakemberek a kapott minta segítségével kifejlesztették a módszert arra, hogyan lehet a THG-t kimutatni. A júniusi amerikai atlétikai bajnokságon 350 ellenőrzést végeztek, világszerte pedig további százat - nem csak az atléták között -, kimondottan a THG-ra összpontosítva.

A USADA a THG mellett több esetben a modafinil használatát is kimutatta, e serkentőszer fogyasztása miatt bukott le az augusztusi párizsi világbajnokságon 100 és 200 méteren győztes Kelli White. Az amerikai sprintert valószínűleg megfosztják aranyérmeitől, erről az Egyesült Államok sportági szövetségének (USTAF) kell döntenie a nemzetközi szövetség (IAAF) határozata nyomán.

"A THG tulajdonképpen egy csúcsfejlesztésű szteroid. A hatása hónapokig tart, ugyanakkor csak három-hét napig lehet kimutatni a szervezetben" - mondta Madden. A THG-t állítólag Victor Conte, a kaliforniai Balco-laboratórium alapítója fejlesztette ki, az intézetben táplálékkiegészítőket is gyártanak. Conte több sztársportoló, így a sprinter Marion Jones és a baseballos Barry Bonds tanácsadója. A laboralapító pénteken az AP-nek nyilatkozva tagadta, hogy bármi közük lenne a THG kifejlesztéséhez. Szerinte irigyei próbálják a vádaskodással befeketíteni.

Gyulai István, az IAAF főtitkára szerint a tiltott teljesítményfokozó szerek elleni harc sikereként értékelhető a USADA által kirobbantott doppingbotrány. "Elhivatottak vagyunk amellett, hogy a sport tiszta legyen. A politikánk egyértelmű a dopping elleni küzdelemben, meg kell felelnünk az új kihívásoknak" - nyilatkozta Gyulai.