Vágólapra másolva!

Teniszbunda után nyomoz az ATP

Minden idők legnagyobb bundabotránya van kibontakozóban, ám meglepő módon nem a labdarúgás, hanem a tenisz világában. A vizsgálatok szerint az utóbbi időben közel 200 ezer dollárnyi összeget fordítottak játékosok, edzők, illetve különféle közreműködők arra, hogy az internetes fogadóirodákat kihasználva manipuláljanak teniszeredményeket, így jutva busás haszonhoz.

A férfiak szervezete, az ATP nyáron jutott azon információk birtokába, amelyek alapján október elsején közös megállapodást írt alá a brit székhelyű, internetes fogadásokkal foglalkozó Betfair céggel, amely a teniszvezetők rendelkezésére is bocsátotta a fogadók adatait. Az ATP eddig az elmúlt három hónap történéseit vette górcső alá, a legtöbb gyanúsítható teniszező a top százon kívül található.

Kétségtelen, amint felgöngyölítik az ügyet, a bűnösök kemény szankciókra számíthatnak. "Börtönbe kell őket csukni, nem kétséges. Tönkretették a játékot" - hallatta véleményét John Lloyd, aki egykoron szintén profi játékosként kereste kenyerét, jelenleg pedig televíziós szakkommentátorként dolgozik Nagy-Britanniában.

Az ATP alelnöke, Richard Ings is kemény büntetésről beszélt. "A büntetés mértéke a fogadásokon nyert összegek visszafizetése mellett pluszban maximum 100 ezer dollár lehet. Emellett három évig tartó eltiltást foganatosíthatunk."

Botránykrónika
2003. június 6.: a férfiak teniszszervezetét (ATP) először figyelmeztetik, némely fogadóirodákban túlzott aktivitás figyelhető meg egyes teniszmérkőzések fogadásainál.
A szövetség azonnal bejelenti, utánanéz a dolognak.

2003. július 10.: egy vezető bukmékeriroda igazgatója úgy nyilatkozik a Sunday Timesnak, egy egykori profi teniszezőből lett tréner a saját bankszámláját felhasználva Közép-Európában tett több ízben is fogadást egy-két "gyanús" mérkőzésre.

2003. augusztus 18: az ATP képviseletében Richard Ings kikéri a Long Island-i torna Feliciano Lopez-Jarkko Nieminen mérkőzésének ellenőri jelentését. A meccset Nieminen nyerte, miután a második szett elején Lopez sérülés miatt feladta a küzdelmet.

2003. október 1: az egyik legnagyobb internetes fogadóiroda, a Betfair bejelenti, aláírta az együttműködési memorandumot az ATP-vel.

2003. október 7: alig hat órával a lyoni Jevgenyij Kafelnyikov-Fernando Vicente mérkőzés kezdete előtt leállítják a fogadásokat, miután a megfigyelt számlákról is érkeztek tétek. Összesen 217 ezer dollárért tettek a spanyol játékos sikerére, aki végül 6:2, 6:3-ra meg is nyerte az összecsapást. Vicente ezt megelőzően utoljára júniusban tudott győzni, sorozatban 11-szer szenvedett vereséget az első fordulóban.