Vágólapra másolva!
A holland kisvárosban, Hoogoveenben zajló Essent torna harmadik fordulójában Polgár Judit ismét remekelt, világossal legyőzte a holland Ivan Szokolovot. Nagymesternőnk szenzációsan játszott, ellenfele tisztáldozattal élezte ki a partit, de királya elleni akció erősebbnek bizonyult, mint a tisztért kapott gyalogok. Az orosz exvilágbajnok, Anatolij Karpov játszmája döntetlennel zárult a junior világbajnok, az örmény Levon Aronyian ellen. A verseny első félidejét Polgár Judit egypontos előnnyel zárta, a szabadnap utáni negyedik fordulóban Karpovval sötéttel mérkőzik meg.

Polgár Judit a hagyományos Essent verseny harmadik játéknapján is elkápráztatta a sakkrajongókat. Nagymesternőnk otthonosan érzi magát a holland kisvárosban, hiszen hetedszer játszik Hoogoveenben. Kellemes emlékeket őriz, 1998-ban egyedül, egy év múlva és 2001-ben holtversenyben végzett az élen. Judit a legjobb úton halad az újabb tornagyőzelem felé, a harmadik fordulóban Ivan Szokolovot győzte le. A holland nagymester a spanyol megnyitás ún. Zajcev változatában ritka folytatással próbálkozott. Zárt centrum mellett a megnyitásból ismert, a világos centrumot felrobbantó tisztáldozattal élezte ki a küzdelmet, s látszólag bőséges ellenértéket kapott a tisztért cserébe. Királya azonban nem érezhette magát teljes biztonságban, s elegendő volt egy kis pontatlanság, s nagymesternőnk akciója nagy erővel bontakozott ki. Az újabb cserekombináció után a világos d szabadgyalog győzedelmesen közelített az átváltozási mező felé, s leütésére egy látványos szép poén fejezte be a partit. A torna első félidejében mindössze két győzelem született, s mindkettő Judit nevéhez fűződik.

A lépésszámot tekintve hosszú volt Anatolij Karpov és Levon Aronyian összecsapása, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2,5 órai játék után egyeztek meg remiben. Az örmény junior világbajnok jól felkészült Karpov kedvenc változatára, s elégedett lehet a végeredménnyel. Aronyian három remivel, veretlenül zárta pályafutása eddigi legerősebb tornájának első körét.