Vágólapra másolva!

Fegyelmi vár a káromkodó vívókra

A múlt heti havannai vívó-vb magyar szempontból szomorú befejezése volt, hogy Eb-ezüstérmes férfi tőrcsapatunkat a mérkőzésvezető megsértése miatt kizárták a versenyből. A káromkodó pengeforgatók itthon büntetésre számíthatnak.

A vívás az a sport, amelyben nem a piros lap a legsúlyosabb büntetés, hanem a fekete. A mérkőzésvezető először sárga lappal figyelmeztet, ezután jön a piros, ami az ellenfélnek automatikusan egy tus megítélését jelent. A fekete lap csak kirívó szabálytalanság után jár, s ez a versenyző, illetve a csapat kizárását vonja maga után. Az idei bourges-i Eb-n roppant kellemes meglepetésre ezüstérmet szerzett csapatunk - Marsi Márk, Juhász Attila, Juhász Bence, Vízler Ádám - Havannában a 32 között 45-32-re verte Kubát, majd nagy csatában, 45-38-ra kikapott a németektől, s így csak a 9-16. helyért vívhatott tovább. Itt 45-42-re alulmaradt az amerikaiakkal szemben, s ezután a 13-16. helyért Hongkong együttesével találkozott.

Ezen az összecsapáson az osztrák mérkőzésvezető több egyértelmű szituációban sújtotta a magyar csapatot, amelynél 34-32-es hongkongi vezetésnél "elszakadt a cérna". A heves tiltakozásból előbb durva káromkodás lett, majd magyar nyelven csúnya sértegetés a mérkőzésvezető irányába, aki vagy megértette a neki címzett mondatokat, vagy csak kitalálta, mindenesetre a versenyzők magatartása alapján csapatunkat teljesen jogosan kizárta a versenyből. Az "utolsó csepp a pohárban" a helyszíni beszámolók alapján Juhász Attila "beszólása" volt.

- Mi a véleménye a férfi tőrcsapat viselkedéséről? - kérdeztük Szabó Bence szövetségi kapitánytól.
- Szomorú, hogy ez az eset megtörtént. Az tény, hogy a németek elleni vereség megviselte a fiúkat, hiszen ezzel a csapat számára végérvényesen elszállt az olimpia. Utána az amerikaiaktól is kikaptak, Hongkong ellen pedig már teljesen "elborulva" vívtak. S ez már igazán érthetetlen volt.

- Milyen következményekre számíthatnak a versenyzők?
- A Magyar Vívó-szövetség soron következő elnökségi ülésén beszámolok a vb-n történtekről, és természetesen ez az eset is szóba kerül majd. S az elnökség tovább adja majd az ügyet a fegyelmi bizottságnak.

- Mindez mikor történik meg?
- A konkrét időpontról egyelőre nem tudok beszámolni, egyelőre még az elnökségi ülés időpontja sincs meg.

Fábik Tibor