Vágólapra másolva!
Bár a 10. fedett pályás atlétikai világbajnokságot majd csak jövő március 5-7. között rendezik meg a Budapest Sportarénában, már az ország 200 pontján láthatók a vb-t reklámozó óriásplakátok, a bérletek pedig már megvásárolhatók az eseményre. A napokban véglegessé vált a vb menetrendje is. S azt előre leszögezhetjük, hogy a vb-n "tévés csúcs" lesz, a világ televíziós társaságai fokozott érdeklődést mutatnak az esemény iránt.

Bár a világbajnokság pontos időpontját - 2004. március 5-7. - már több mint egy évvel ezelőtt meghatározta a nemzetközi szövetség (IAAF), a vb pontos menetrendjével kapcsolatban ekkor még nyitva maradt. Ilyen volt többek között annak eldöntése, hogy a vb résztvevői mikortól vehetik birtokba a Budapest Sportarénát. S ez nem csak az IAAF szabályaitól, hanem a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól is függött. Valamint sokáig kérdéses volt, hogy a szervezőbizottság megkapja-e az általa kért hét "eseménynapot".

Amikor megérkezett a GYISM-ből a pozitív válasz, akkor már dönteni lehetett: a versenyzők, edzők, vezetők két nappal a vb rajtja előtt, azaz szerdától ismerkedhetnek a pályával, és az így fennmaradó két napot a nemzetközi szövetség által kötelezően előírt próbaversenyre lehet fordítani.

A tesztversenynek minden világverseny előtt nagy jelentősége van, de ezen a vb-n különleges szerepe lesz, hiszen ezúttal egy vadonatúj, teljes egészében még soha fel nem épített pályát is tesztelni kell. Nem volt könnyű kiválasztani a verseny időpontját, hiszen a rövid téli versenyidőszak miatt gyakorlatilag már minden hétvége foglalt volt. A szervező bizottság által előzetesen kijelölt napokon, 21-22-én például Birmingham és Athén rendez versenyt. Így a szervezők február 23-24-ét javasolták, amikor egy nyílt magyar bajnokságon elővizsgázhat versenyző, szervező, versenybíró egyaránt.

Ami a világbajnokság időrendjét illeti, erről csak november végén, az IAAF berlini tanácsülésén lesz döntés. Az egyszer már elfogadott időrendet ugyanis - a nevezési szintek változtatása miatt - a nemzetközi szövetség visszavonta, így egyelőre csak a versenyszámok naponkénti elosztása végleges.

A vb-hez, annak is a médiavonatkozásához kapcsolódik, hogy a világ televíziós társaságai fokozott érdeklődést mutatnak a budapesti esemény iránt. Már most 43 kommentátorállásra van igény, de nem egy társaság több állást szeretne: például az Eurosport hat, a BBC különböző csatornái öt külön állást kérnek. Csúcsforgalom lesz az Aréna parkoló szintjén is, hiszen a Magyar Televízió öt közvetítőkocsija mellett külön kocsit hoz a BBC, a német ZDF, a spanyol TVE, a svéd televízió pedig három kocsival érkezik. A BBC, az orosz RTR TV és természetesen az MTV saját stúdió kiépítését és felszerelését is kéri, és vannak önálló irodabérlési igények is. Ennek megfelelően már most látható, hogy a televíziós akkreditáltak száma igen magas lesz. Amellett, hogy majdnem minden társaság két kommentátorral érkezik, a saját közvetítőkocsik, stúdiók is szépszámú személyzetet igényelnek: a spanyolok 45, a svédek 20 tagú stábbal jönnek.

Fábik Tibor