Vágólapra másolva!
Azok, akik magyar idő szerint pénteken éjjel, éjfél és háromnegyed egy között végig izgulták a Eurosport közvetítést a havannai vívó világbajnokság férfi kardcsapat döntőjéről, drámai végjátékot hozó orosz-magyar meccset láthattak, amelyet sajnos 45-44-re az oroszok nyertek meg. Női párbajtőrcsapatunk bronzérmes lett.

A fegyvernem "szuperrangadója" a mi szempontunkból indult jól, hiszen az első két asszó után 10-6-ra vezettünk, ám a harmadik párban Lengyel Balázs nem bírt Sarikovval, s azonnal fordult a kocka (14-15). Ezután Nemcsik Zsolt is kikapott, 5-3-ra Gyacsenkótól, s az oroszok három tussal megléptek (17-20). Lengyel azonban nem ijedt meg az ellenfél legnagyobb ászától, a négyszeres olimpiai és hatszoros világbajnok Pozdnyakovtól, s 22-21-nél már nála volt az előny. Ám Pozdnyakov összekapta magát és fordított (23-25). Ferjancsik Domonkos és Sarikov 5-5-re végzett egymással, majd ezután két orosz siker következett (Gyacsenko-Lengyel 5-3, Sarikov-Fodor 5-4), s a 35-40-es állás nem sok jót ígért számunkra az utolsó pár előtt. Az oroszok amúgy már 39-32-re is vezettek, de ekkor Fodor Kende - akit Nemcsik helyére cserélt be Szabó Bence szövetségi kapitány - egymás után három találatot is bevitt.

Ferjancsik pedig Pozdnyakov ellen zsinórban négyet, a negyediket egészen lehetetlen, teljesen kiszorított helyzetből, s egyetlen tusra felzárkózott (39-40)! Ezután kétszer az orosz talált (39-42), majd kétszer Ferjancsik (41-42), de az egyenlítés megint nem jött össze, sőt, az újabb két Pozdnyakov-találat (41-44) szinte reménytelen helyzetbe sodorta a Vasas versenyzőjét, aki Havannában az egyéni versenyben bronzérmes volt. De Ferjancsik ebből a helyzetből is talpra állt, három tust adott, s 44-44-re kiegyenlített! A "csoda" azonban elmaradt; a sorsdöntő találatot sajnos vitathatatlanul Pozdnyakov vitte be, így az orosz csapat 45-44-re nyert, s megvédte világbajnoki címét. Ferjancsik mérgében földhöz vágta a sisakját, de volt annyi lelkiereje, hogy pár másodperc múlva azonnal gratuláljon Pozdnyakovnak.

Az orosz csapat 2000-ben megnyerte az olimpiát, 2001-ben a nimes-i vb-n éppen az ugyancsak Ferjancsik, Nemcsik, Fodor, Lengyel összetételű magyar együttest győzte le a döntőben, tavaly a lisszaboni vb-n a 8 között állta a magyar csapat útját, az idei bourges-i Eb-n az elődöntőben, s most a vb-döntőben kerekedett a mieink fölé. Jelenleg kétségkívül az oroszoké a legerősebb csapat, ám ilyen nagy csatára, mint most Havannában a döntőben, a közelmúltban senki sem késztette. S egy évvel az olimpia előtt ebből a magyar együttes komoly erőt meríthet. Ezzel együtt a vb eredményhirdetésénél a "négyes fogatunk" nem volt túlzottan boldog.

Ferjancsik Domonkos: "A 98-as világbajnokság ugrott be a döntő előtt, amikor nyertünk. Igaz, az más összetételű csapat volt, de ugyanilyen egységes. Titkon reméltem, hogy megint összejön a bravúr, ami akkor. Ezért nem maradéktalan az örömöm. Jó vívással lettünk ezüstérmesek, de már elegem van a jó vívásos ezüstérmekből. Szeretnék egy jó vívásos első helyet. Nagy öröm, hogy egész nap kiegyensúlyozottan vívott a csapat, ami ebben az évben eddig még nem jött össze. Mindig akadt, aki gyengébb teljesítményt nyújtott. A záró asszó életem nagy meccse volt, végig biztos voltam a győzelemben. Az utolsó tus előtt, azt hiszem, megcsúsztam."

Nemcsik Zsolt: "Nagyon közel álltunk a sikerhez. A döntő előtt azt mondtam, ha ketten jól vívunk, meglehet az aranyérem. Sajnos csak egyvalaki vívott jól a csapatból."

Lengyel Balázs: "Most még nagyon rossz érzéseim vannak, mert bennünk volt a győzelem. A legutolsó pillanatig hittem benne, hogy megverjük az oroszokat."

Fodor Kende: "Ezüstérmesek lettünk, és ennek örülni kell. Senki sem tudja így megközelíteni az oroszokat, a következő párharcot mi nyerjük. Sarikov ellen jobb eredményre számítottam."