Vágólapra másolva!
Bár a franciaországi Créteilben rendezett múlt heti kötöttfogású birkózó-világbajnokságon a magyar csapat legjobb eredményét Deák Bárdos Mihály érte el, aki a 120 kg-ban immár negyedik vb-ezüstjét szerezte, a legnagyobb bravúrt kétségkívül Füredy Levente hajtotta végre, aki a legerősebb mezőnyt felvonultató 66 kg-ban bronzérmes lett. A BVSC 25 éves birkózója egyértelműen berobbant a legjobbak közé.

Füredy Leventének 1996-ból van egy junior-vb-n szerzett ezüstérme, felnőttként azonban eddig csak három világversenyen vett részt: a 2001-es vb-n 8., a 2002-es Eb-n ugyancsak 8., a tavalyi vb-n viszont csak 22. lett. A tavaszi belgrádi Eb-n hazai riválisa, Nagy Balázs kapott lehetőséget, de nem élt vele, s a vb-re Komáromi Tibor szövetségi kapitány újra Füredynek szavazott bizalmat. Aki ezt meg is hálálta: hat mérkőzéséből ötöt megnyert, csupán az elődöntőben, a későbbi világbajnok grúz Kvirkvelijától szenvedett vereséget, de itt sem adta olcsón a bőrét, 6-3-ra kapott ki.

A csoportmérkőzések során azonban az Eb-6. finn Lappalainent (5-1), a litván Venckaitist (4-0), a nyolcaddöntőben a kétszeres olimpiai ezüstérmes kubai Marent (3-0), ezután a kétszeres világbajnok koreai Kim In Szubot győzte le (3-2), a bronzmeccsen pedig a már ugyancsak vb-arannyal rendelkező örmény Galusztjant verte (3-2)!

A magyar birkózás legújabb csillaga olyan mezőnyben végzett a 3 helyen, ahol 46-an indultak, s a címvédő svéd Samuelsson 10., az atlantai olimpiai bajnok lengyel Wolny a 12., az orosz Kuntarev csak 26. lett.

- Hétfőn érkeztek haza a vb-ről, azóta adódott már lehetősége egy kis ünneplésre?- kérdeztük kedden délután Füredy Leventét.
- Egyelőre még csak a családdal ünnepeltem, de a hét végén minden bizonnyal a baráti körben is megemlékezünk a bronzérmemről.

- És most egy kis időre elfelejtheti a birkózást?
- A csapatbajnokság egy hónap múlva kezdődik, azon természetesen indulok, és ezekre a klubedzéseken készülök. S novemberben már beindul válogatott felkészülése is a következő évadra. Komáromi Tibor szövetségi kapitánytól úgy váltunk el, hogy a jövő hónapban találkozunk az edzőtáborban. Az biztos, hogy addig másfél, maximum két hét pihenőm lesz, de ez is úgymond aktív pihenés, s még az iskolával kapcsolatos teendőimet is el kell intéznem.

- Hol tanul?
- A Budapesti Műszaki Főiskolán most vagyok utolsó éves.

- Ha most rá kellene állnia a mérlegre, mennyit mutatna?
- Az biztos, hogy többet, mint 66 kilogrammot. Szerintem most 73-74 kiló lehetek.

- Nehezen hozza a versenysúlyát?
- Sajnos sokat kell szenvednem. Ahogy nálunk mondani szokás, az első ellenfél a fogyasztás.

- A vb-n akadt még jó néhány kemény ellenfele. Előzetesen milyen célkitűzéssel utazott ki Créteilbe?
- Azzal, hogy olimpiai kvótaszerzőként jöjjek haza, azaz az első tíz közé mindenképpen be kell jutnom.

- Ehhez azt a kubai Marent kellett megvernie, akitől a 2001-es vb-n kikapott.
- Éppen ezért úgy álltam fel ellene a szőnyegre, hogy most bosszút állok!

- Ami sikerült is, majd még két bravúrgyőzelemmel a harmadik helyet is megszerezte. A koreai és az örmény világbajnoktól sem tartott?
- Nem, mert az az elvem, hogy senki sem verhetetlen, még akkor sem, ha az illető történetesen világbajnok. Örülök, hogy ezt sikerült is bizonyítanom.

- Mit gondol, ez a bronz mennyit emel az ázsióján itthon és külföldön?
- Egy kicsit biztos jobban az előtérbe kerülök, mert ez a vb-bronz mégiscsak azt jelzi, hogy most már velem is számolni kell.

Fábik Tibor