Vágólapra másolva!
Deák Bárdos Mihály a második helyen végzett a franciaországi Créteil-ben zajló kötöttfogású birkózó-világbajnokság 120 kg-os súlycsoportjában, s immár negyedik vb-ezüstérmét szerezte. A döntőben 3-1-re kapott ki a mindössze 21 éves orosz Barojevtől. A 66 kg-ban Füredy Levente roppant kellemes meglepetésre bronzérmes lett. Deák Bárdos és Füredy mellett olimpiai kvótát szerzett a 96 kg-ban 9. helyen végzett Virág Lajos is.

A 120 kg-os súlycsoportban Deák Bárdos Mihály a csoportjában aratott két győzelmével közvetlenül a legjobb nyolc közé került, ahol még szombaton 4-1-re verte a finn Ahokast (visszavágva az idei belgrádi Eb döntőjében elszenvedett vereségért), majd vasárnap délelőtt az elődöntőben 3-0-ra legyőzte a litván Mindaugast, s bejutott a döntőbe. A másik ágon az orosz Barojev verekedte be magát a fináléba, aki a legjobb nyolc között az olimpiai bajnok, s 2001-ben vb-t is nyert amerikai Gardnert (a sydneyi "Karelin-verőt") ejtette ki 3-0-lal.

A 21 éves orosz birkózó a créteil-i vb-t megelőzően felnőtt világversenyen csak a tavaszi belgrádi Eb-n indult, ahol bemutatkozásképpen 7. lett. Juniorként viszont kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok. A papírforma mindenképpen a 28 éves Deák Bárdos mellett szólt, aki a döntő előtt háromszoros vb-2. (1997, 2001, 2002), Eb-1. (2001), Eb-2. (2002, 2003), Eb-3. (2000) volt. Azaz 2001-2003 között minden világversenyen döntős volt - de pszichikai szempontból hatalmas terhet jelenthetett számára, hogy az utolsó négy fináléját elvesztette, s csak a 2001-es isztambuli Eb-n állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A vb szombati programjának utolsó mérkőzésén Deák Bárdos kezdett agilisabban, s amikor a mérkőzésvezető Barojevet térdelőhelyzetbe küldte, fel is fordította az oroszt, de sajnos az akciót már az érvényes felületen túl indította. Néhány centin múlt, hogy nem kapott pontot. A második három perc elején az összekapaszkodásnál a magyar versenyző nem tudta tartani a fogást (0-1), majd nem sokkal később Barojev felfordítással újabb pontot szerzett (0-2). Deák Bárdos nem tudta kihasználni, amikor ellenfelét többször is térdelőhelyzetbe küldték, de a hat perc alatt Barojev is képtelen volt megszerezni a győzelemhez szükséges harmadik pontot. Újra jött a kapaszkodás, de most Barojev hibázott (1-2). Akit ezután kétszer is térdelő helyzetbe küldött a bíró, ám Deák Bárdos most sem tudott élni a lehetőséggel. 8:52 percnél Barojevet ismét megintették, újra kapaszkodás következett, s automatikusan Deák Bárdos volt a kedvezményezett. Ám mindhiába, mert ezúttal az ő kezei nyíltak szét, Barojev kapott pontot (1-3), amivel megnyerte a világbajnokságot.

A sportág eleddig utolsó magyar vb-aranyát még Farkas Péter szerezte 1991-ben, a magyar versenyzők azóta nyolc vb-döntőt vívtak, s mind a nyolcat (Repka Attila, Berzicza Tamás, Deák Bárdos Mihály, Hirbik Csaba, Kismóni János, Deák B., Deák B., Deák B.) elvesztették...