Vágólapra másolva!
A háromszoros vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály úgy indult el a franciaországi Créteilbe, a csütörtökön megkezdődött kötöttfogású birkózó-világbajnokságra, hogy most mindenképpen aranyat szeretne nyerni. Nos, eddig jó úton jár, hiszen a 120 kg-ban könnyedén jutott a legjobb nyolc közé, s ezáltal az olimpiai kvótát is megszerezte.

Az 55 kg-os kategóriában (35 induló, 9 három fős és 2 négy fős csoport) a 2000-es moszkvai Eb-n aranyérmet szerzett Majoros István 3-0-ra kikapott a 2001-es Eb-győztes cseh Svehlától, s mivel ez volt a csoport rangadója, a magyar versenyző veresége előrevetítette a kiesését. Majoros ezután 10-0-ra verte a katari színekben szereplő, ám orosz származású Ahmadot, majd 3:34 perc elteltével 12-0-s technikai tussal nyert a bolgár Tenev ellen, de Svehla már nem hibázott, s három győzelemmel ő jutott tovább a csoportból. A Majoros-Svehla csata gyakorlatilag egy olimpiai kvótáról is döntött, hiszen ennek a csoportnak a győztese közvetlenül a legjobb nyolc közé került, s a vb-n az 1-10. helyezettek athéni részvételi lehetőséget szereznek.

A 66 kg-ban hatalmas mezőny jött össze, a 46 versenyzőt 15 csoportba (14 hármas, 1 négyes) osztották be. Füredy Levente remekül kezdett, hiszen hosszabbítás után 5-1-re verte a finn Lappalainent. Majd a második meccsét is megnyerte - 4-0 a litván Venckaitis ellen -, s bejutott a legjobb 15 közé. A legjobb nyolc közé jutásért pénteken a kétszeres olimpiai ezüstérmes kubai Marennel kell meccselnie. Ha nyer, megszerzi az olimpiai kvótát, ha kikap, a segédpontok döntenek, hogy a még üdvözítő 9. vagy a 10. helyre befut-e.

A 84 kg-ban Kiss Balázs 44 induló között (12 hármas, 2 négyes csoport) az egyik négyfős csoportba került, tudva, hogy a győztes azonnal a nyolc közé kerül. A 20 éves, junior Európa-bajnok Kiss - aki az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándort szorította ki a csapatból - az 1. fordulóban 4:35 perc elteltével 10-0-s technikai tussal verte az indiai Satijevet. A neheze viszont csak ezután jött, a korábbi vb-ezüstérmes, olimpiai 6. helyezett izraeli Tsitsiasvili személyében. Ám Kiss Balázs ezt az akadályt is vette. Bár a 30 éves, rutinos izraeli 2-0-ra elhúzott, Kiss egy mögékerüléssel és egy pörgetéssel kiegyenlített. A mindent eldöntő "összekapaszkodásban" Tsitsiasvili volt a kedvezményezett, és akciót is indított, ám Kiss addigra már "kiterelte" őt a szőnyegről. Ami bizony pontot ér. Rövid vita után a zsűri a magyar versenyző javára döntött, aki így 3-2-re nyert, és csütörtökön késő éjjel a lengyel Michalkiewicz ellen (akinek a legjobb eredménye eddig felnőttként a 2001-es vb-n elért 9. helye) úgy lépett szőnyegre, hogy tudta, ha győz, olimpiai kvótát szerez - de sajnos kikapott.

A 120 kg-ban (33 induló, 11 hármas csoport) Deák Bárdos Mihály Majoroshoz és Kisshez hasonlóan a sorsolási tábla aljára került, a 11. csoportba, ahonnan a győztes közvetlenül a nyolc közé jutott. A magyar csapat legnagyobb reménysége (nem csak testsúlyra értve), a Vasas háromszoros vb-ezüstérmes, 2001-ben Eb-t nyert versenyzője első meccsén 3-0-ra verte a cseh Valát. Majd a másodikon 3-0-ra az olasz Giuntát is, s csapatunkból elsőként szerezte meg az olimpiai kvótát. A négy közé jutásért pénteken a finn Ahokassal mérkőzik, akitől nagy meglepetésre tavasszal kikapott a belgrádi Eb döntőjében. Amennyiben Deák Bárdos visszavág, akkor a döntőbe jutásért nagy valószínűséggel a görög Kocuibasz következne. Az olimpiai bajnok amerikai Gardner, az orosz Barojev, a bolgár Murejko, az izraeli Jevszejcsik és a fehérorosz Debelka is a másik ágon van.

A vb-n pénteken a 60, a 74 és a 96 kg-ban is megkezdődnek a küzdelmek. Bóna László (60) örmény és amerikai, Berzicza Tamás (74) francia és perui, Virág Lajos (96) észt és kubai birkózóval került egy csoportba.

A magyarok csütörtöki eredményei:
55 kg:
MAJOROS ISTVÁN - Tenev (bolgár) 12-0 technikai tusgyőzelem 3:34 percnél
Svehla (cseh) -MAJOROS 3-0 pontosásos győzelem
MAJOROS - Ebrahim Ahmad (katari) 10-0 p.gy.

66 kg:
FÜREDY LEVENTE - Lappalainen (finn) 5-1 p.gy. hosszabbítás után
FÜREDY - Venckaitis (litván) 4-0 p.gy.

84 kg:
KISS BALÁZS - Ziziashvili (izraeli) 3-2, p.gy. hosszabbítás után
KISS - Satijadev (indiai) technikai tusgyőzelem 4:35 percnél
Michalkiewicz (lengyel) - KISS 3-2 p.gy. hosszabbítás után

120 kg:
DEÁK BÁRDOS MIHÁLY - Vala (cseh) 3-0 p.gy.
DEÁK BÁRDOS - Giunta (olasz) 3-0 p.gy.

Fábik Tibor