Vágólapra másolva!
Egy arany és még két-három érem megszerzése a magyar szakvezetés célkitűzése a Havannában vasárnap kezdődő vívó-világbajnokságon. Olimpiai kvótákat nem osztanak a világversenyen, ám mégis lesz mód bebiztosítani a jövő évi athéni ötkarikás játékokon való részvételt.

Vívásban a világranglistás helyezések alapján lehet eljutni Athénba, s mivel a vb a pontokat tekintve "kétszeres szorzójú", igazán kifizetődő jól szerepelni. Nőipárbajtőr- és férfikardcsapatunk jelenleg egyaránt második a kvalifikációs világranglistán, amelyről az első négy együttes biztosan kijut az olimpiára. S ha e két csapatunk Havannában bekerül a döntőbe, akkor gyakorlatilag már athéni résztvevőnek tekinthető. Férfi párbajtőrben a hetedik helyet foglaljuk el, férfitőrben viszont csak a tizenkilencediket. Női kardban és tőrben jól állunk, a harmadik, illetve a negyedik helyen, de ebben a két szakágban Athénban csak egyéni versenyt rendeznek.

Ami az egyéni világranglistákat illeti, jelenleg négy magyar található az első tízben: Ferjancsik Domonkos férfi kardban negyedik, Mohamed Aida női tőrben ötödik, Hormay Adrien női párbajtőrben hetedik, Csaba Edina női kardban tizedik.

- Mi az elvárás a vb-n? - kérdeztük Kovács Tamást, a Magyar Vívószövetség főtitkárát, aki a szakmai munkát is felügyeli.
- Akárcsak az elmúlt években, egy arany és még két-három érem megszerzése a cél. De legalább ilyen fontos, hogy a kvalifikációs ranglistákon minél jobb pozíciókat foglaljunk el.

- Ha lehet nevesíteni, az érmeket, illetve a döntős helyeket kiktől várhatjuk?
- Az aranyérmet leginkább a címvédő nőipárbajtőr-csapattól, s a csapattagok közül egyéniben bármelyik lány, Hormay Adrien, Mincza Ildikó, Tóth Hajnalka és Nagy Tímea is odaérhet a dobogóra. Érmet várunk a férfi- és a nőikard-csapattól is, egyéniben férfikardban Ferjancsik Domonkos jó eséllyel pályázik a dobogóra, mint ahogyan női tőrben Mohamed Aida is.

- Mi a helyzet férfi párbajtőrben?
- A csapat részére a célkitűzés az, hogy jusson be a legjobb négybe, ami pedig az egyénit illeti, legalább egyvalakinek illene beverekednie magát a nyolc közé.

Fábik Tibor