Vágólapra másolva!

Risztov harmadik idővel került az úszódöntőbe

Risztov Éva 400 m gyorson bejutott a döntőbe a barcelonai vizes sportok világbajnokságán vasárnap megkezdődött úszóviadalon. Risztov 4:10:41 perc alatt úszta le a távot, s a harmadik idővel került az esti fináléba.

Az 1992-es olimpiáról ismert Palau Sant Jordiban, a katalán Szent György nevét viselő, és a 2003-as barcelonai világbajnokságra valódi vízi szentéllyé átalakított sportpalotában vasárnap megkezdődtek az úszók küzdelmei, már az első napon komoly magyar érdekeltséggel.

A csarnok alapzatába illesztett-süllyesztett acélszerkezetes vadonatúj medencében a női pillangózók szárnyalhattak először, aztán a kora reggel dacára majd félig telt 12 ezres nézőtéren az első zajosabb taps az ausztrál világcsúcstartó, olimpiai és világbajnoki aranyhalmozó Ian Thorpe 400-as bemutatkozását köszöntötte, a magyar kezek pedig akkor verődhettek először össze úgy igazán, amikor a női 400 méteres gyorsúszás mezőnyében az időrendben utolsó, 6. előfutamban rajthoz szólították Risztov Évát, a sportág első barcelonai magyar vb-indulóját.

A Bp. Spartacus Európa-bajnoki ezüstérmes tinédzser klasszisa magabiztosan vette a nyitópróbát: csupán egyszer, a táv felénél, átmenetileg adta át a vezetést, a hajrában azonban ellépett a többiektől és 4:10.41 percnél állt meg az óra, amikor biztos elsőként a célba csapott. Ennél jobbat a délelőtt folyamán csupán ketten - a német Hanna Stockbauer és az amerikai Diana Munz - értek el, mindketten 4:10-en belül teljesítették a 400 métert, vagyis Risztov Éva a harmadik legjobb idővel jutott be az esti döntőbe.

A férfiaknál Flaskay Mihály kezdett elsőként a magyarok közül, 50 m pillangón 25.23 másodperccel megnyerte a csoportját, de a továbbkerüléshez ez is kevés volt. A másik magyar induló, Gáspár Zsolt az egyik legerősebb nyolcasban startolt, 24.44 másodperces produkciója előfutamában a 6. helyre volt jó, összesítésben pedig még éppen befért a 16-os középdöntőbe.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszónő, Kovács Ágnes ezúttal idegen "felségvizekre" tévedt, pontosabban az inkább kiegészítő számnak számító 200 méteres vegyes úszásban melegített be igazi számaira. A sokoldalúságot követelő műfajban előfutamában pillangón a harmadik volt, háton visszaesett az utolsó előtti helyre, mellen persze feljött harmadiknak, s ezt a pozícióját gyorson is tartani tudta. Ideje 2:16.31 perc. Vele együtt úszott az előfutamban a szintén Bp. Spartacusos Reményi Diána, aki 2:17.20 perc alatt a hatodikként, összesítésben a 17. idővel érkezett be. Ez kevés volt az üdvösséghez, viszont Kovács hasznos kirándulást tett, hiszen összesítésben a kilencedik időt úszta, ami esetében
továbbjutást ért.

Magyar szempontból még a férfi 100 méteres mellúszás volt érdekes a vasárnapi nyitóprogramból: itt indult az elnyűhetetlen Güttler Károly, e táv 1988-as olimpiai ezüstérmese és Bodor Richárd az új nemzedék képviseletében. Bodor az 1:02.37 perccel saját futamában is csak egy riválisát tudta megelőzni, s bár Güttler előfutamában az őt az 5. helyre jogosító 1:02.35-tel valamivel jobbat repesztett, a még középdöntőt érő 16. helyhez is legalább 1:02.28 kellett volna...

Az esti program (18 órától)
női 100 m pillangó - elődöntők
férfi 400 m gyors - DÖNTŐ
női 400 m gyors - DÖNTŐ
férfi 50 m pillangó - elődöntők
női 200 m vegyes - elődöntők
férfi 100 m mellúszás - elődöntők
női 4x100 m gyors - DÖNTŐ
férfi 4x100 m gyors - DÖNTŐ