Vágólapra másolva!
A nőknél teljesen, míg a férfiaknál majdnem kialakult a legjobb nyolc mezőnye a wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. A nyolcaddöntők legnagyobb meglepetését az ausztrál Mark Phlippoussis szolgáltatta, aki zsinórban hat elveszített mérkőzés után tudta legyőzni Andre Agassit. No persze az sem volt semmi, amit a Mandula Petra, Patricia Wartusch kettős mutatott be, 3:6, 2:5-ös hátrányból, három meccslabdát hárítva harcolták ki a negyeddöntőbe jutást az esélyesebb Black, Lihovceva duó ellen.

Jóllehet sötét fellegek riogatták a wimbledoni szervezőket, azért egy meccs híján sikerült lezavarniuk a hétfői programot. Egyedül a Grosjean-Ferrero találkozót kellett előbbi 6:2, 4:6, 7:6-os vezetésénél sötétedés miatt félbeszakítani, a többi mérkőzés egytől egyig véget ért. Jobbára az esélyesek győzelmével, kivéve egyet: Mark Philippoussis döbbenetes csatában, öt játszmában legyőzte Andre Agassit, így immáron negyedik alkalommal jutott negyeddöntőbe. (Pedig olvasóink úgy gondolták, a tar fejű jenkié lesz a wimbledoni trófea, kieséséig a szavazók 56 százaléka tippelte őt végső győztesnek.)

Az ausztrál szervagép sikere annyit jelent, hogy sem az első helyen kiemelt, címvédő Lleyton Hewitt (akit az első fordulóban búcsúztatott az óriás termetű, horvát Karlovic), sem a világelső Andre Agassi nem férkőzhet a végső győztesnek járó serleg közelébe, azaz idén bizonyosan új győztest avatnak a szentélyben. Hewitt korai kiesése miatt a világranglista is alaposan átalakul, a címvédő a másodikról minimum a negyedik helyre esik vissza, ám az is elképzelhető, hogy ötödik lesz jövő héttől (ez Federer szereplésétől függ). Mivel Agassi tavaly a második körben búcsúzott, nem veszít pontokat, amennyiben azonban a 2002-ben szintén a 32 közé jutásért vereséget szenvedett Ferrero még néhány akadályt sikerrel vesz, elveszítheti első helyét.

No de vissza a hétfői naphoz, amely vitathatatlanul Philippoussisról szólt. Az ausztrál klasszis (akit annak idején Krocskóék alaposan megleckéztettek a Kisstadion salakján, a számunkra talán örökké emlékezetes, Világcsoportba jutásért rendezett Davis-kupa meccsen) korábban tehát már háromszor jutott negyeddöntőbe Wimbledonban, ennél tovább azonban sosem. Mindezt nagyban köszönheti sérülékeny természetének, különösen térde érzékeny: 1999-ben például ellenállhatatlanul teniszezett Pete Sampras ellen, az első szettet meg is nyerte, mígnem térde megroppant, s kénytelen volt feladni a meccset. Összesen három műtéten esett át (14 hónap alatt), s nemrégiben az is megfordult fejében, hogy abbahagyja profi pályafutását. Pedig nem nyeretlen kétéves, volt ő már Grand Slam-siker közelében: az 1998-as US Openen csak a döntőben kapott ki Patrick Raftertől.

Agassi ellen annak tudatában léphetett pályára, hogy addigi hét találkozójukból csak egyet nyert meg: az elsőt. Azaz zsinórban hat Agassi-siker után tudott újra nyerni (ebből az egyik a 2000-es wimbledoni negyeddöntő volt), egy olyan meccsen, amelyen alig volt hosszú labdamenet. Philippoussis valósággal kiszerválta Agassit, 46 ásszal keserítette meg életét (ez amúgy wimbledoni csúcsbeállítás, egyszer Ivanisevic mutatott be hasonlót), s érdemes egy pillantást vetni adogatásainak átlagsebességére is. Az elsőket kétszázzal ütötte meg, de a második szervákkal sem óvatoskodott: azok átlagban 174 kilométeres óránkénti sebességgel süvítettek át az amerikai térfelére. Agassinál ugyanez az adat 172, illetve 144 volt...

"Veszítenivaló nélkül érkeztem erre a meccsre, senki nem gondolta volna, hogy nyerek" - nyilatkozta a diadalittas Philippoussis. "Én azonban nem foglalkoztam az esélyekkel, egyszerűen kimentem a pályára, és beleadtam mindent. Sikerült. Ennek a diadalnak ráadásul azért örülök különösen, mert hat elbukott meccs után tudtam újra megverni Andrét, méghozzá pazar játékkal. Való igaz, a szervákkal sokat kockáztattam, ám az én játékom ilyen: vagy bejönnek, vagy nem, ösztönből játszom, nem gondolkozom túl sokat. Amúgy egyre jobban játszom, ezzel párhuzamosan az önbizalmam is folyamatosan nő, úgyhogy senkitől sem félek."

Következő ellenfelétől, Alexander Popptól nem is kell rettegnie, a németet elméletileg simán kell vernie. Persze a teniszben már többször borult a papírforma, Philippoussis sem iszik előre a medve bőrére. "Popp veszélyes játékos: a szervája bivalyerős, s akad még emellett egy-két erőssége. Egyáltalán nem becsülöm le, ellene is úgy készülök, mintha egy Agassi kaliberű játékossal találkoznék. A térdem nem fáj, remekül érzem magam, úgyhogy optimista vagyok."

Agassitól a meccset követően azt tudakolták, tervezi-e a visszatérést a szentélybe. "Miért ne jönnék vissza?" - lepődött meg Agassi, aki ez idáig egyszer ért révbe Wimbledonban. "Teniszező vagyok, márpedig ha jól tudom, itt minden évben egy rangos versenyt rendeznek. Nem áll szándékomban visszavonulni, így jövőre is itt leszek, mint mindenki." Agassi hangsúlyozta, ahogy idősödik, sikerei úgy lesznek egyre édesebbek, ellenben a kudarcok annál fájóbbak. "Csalódott vagyok, mert egy újabb év telik el anélkül, hogy nyernék Wimbledonban. De ne aggódjanak, hamar kiheverem a kudarcot, s jövőre újra nekivágok a nagy menetelésnek."

Ahogy a bevezetőben említettük, a többi találkozó mind a nőknél, mind a férfiaknál a várt eredménnyel ért véget, bár a végső győzelemre is esélyesnek tartott Federernek sikerült frászt hozni rajongóira. Történt, hogy a bemelegítésnél meghúzta a hátát, így rögtön két játék után ápolást kellett kérnie a Feliciano Lopez elleni mérkőzésen. Állítólag az is eszébe jutott, hogy feladja a meccset, ám kitartott, s három játszmában nyert. Szerdára várhatóan rendbe teszik. A nők kedden már a négy közé jutásért meccselnek, várhatóan a "nagy kvartett", azaz Serena és Venus Williams, valamint Kim Clijsters és Justine Henin-Hardenne jut elődöntőbe.

És ha már a hölgyek, végezetül szóljunk Mandula Petra és párospartnere, Patricia Wartusch bravúrjáról: a 12. helyen kiemelt kettős a jóval esélyesebb Black, Lihovceva duóval mérkőzött a nyolcaddöntőben, s sokáig úgy nézett ki, nem jutnak tovább: Blackék 6:3, 5:2-re is vezettek, mi több, három meccslabdájuk is volt. Petráék azonban hárították mindet, rövidítésbe terelték a felvonást, majd ennek megnyerése után esélyt sem adtak az ellenfélnek. A következő körben az első helyen kiemelt (amúgy régi jó ismerősöknek tekinthető) Ruano Pascual, Suarez vagy a japán Aszagoe, Mijagi páros következhet.

kd