Vágólapra másolva!
A kendó, az önálló sporttá fejlődött ősi japán harcművészet legtehetségesebb művelőinek részvételével a hétvégén a skóciai Glasgow-ban rendezik meg az idei világbajnokságot, amelyen erős magyar csapat is indul, soraiban több Európa-bajnokkal.

A szamurájvívásnak is nevezett kendóban a mostani a 12. vb, s jóllehet a japánok mellett a dél-koreaiak számítanak még a fő esélyesnek, a magyarok is ott lehetnek a végelszámolásnál valamennyi számban, vagyis mind a nőknél, mind a férfiaknál az egyéni és a csapatversenyben egyaránt.

A honi kiválóságoknak a bambuszkardos vívásban szerzett jártasságát bizonyítja a magyar férfi válogatott tavalyi Európa-bajnoki aranya, szólóban pedig a már szintén kontinenselsőségig jutott Király Barbara és Erdélyi Gábor mutathatja meg, hogy egy világbajnokságon is van keresnivalója, s az ázsiai elit ellen is képes mesteri módon alkalmazni a fej-, a kéz- és a testvágást csakúgy, mint a negyedik értékelt technikát, a torokszúrást.

A nőknél négy, a férfiaknál öt percig tart a küzdelem, ám ha nincs döntés, hosszabbítás következik, s mindaddig tart a csata, amíg érvényes találat születik.

A péntektől vasárnapig tartó vb-re a szervezők mintegy 40 országból 200 indulót várnak.