Vágólapra másolva!
Nem sikerült felülmúlnia eddigi legjobb Roland Garros-eredményét Sávolt Attilának, a világranglista 141. helyén álló magyar játékos a harmadik fordulóban nagyon sima vereséget szenvedett az argentin Guillermo Coriától. Mandula Petra viszont már csak egy sikerre van 2001-es produkciójától, miután az olasz Flavia Pennettát is gond nélkül verte.

Sávolt Attilától már az is nagy tettnek számított, hogy egyáltalán feljutott a francia nyílt teniszbajnokság főtáblájára, mi több, az első két fordulót is abszolválta. Előbb a svéd Vinciguerrát, majd az orosz Juzsnyijt verte ki (mindkettőjüket némi meglepetésre), így öt meccsel a lábában kellett felvennie a harcot a végső győzelemre is esélyes, bombaformában teniszező Guillermo Coriával.

Az argentin játékost (aki tavaly töltötte le doppingolás miatti kétéves eltiltását) a hetedik helyen emelték ki a párizsi szervezők, s a lehető legjobban kezdte a Sávolt elleni mérkőzést: azonnal elnyerte a magyar játékos adogatását, s 5:3-ig magabiztosan őrizgette előnyét. Ekkor ugyan Sávolt visszavette szerváját, de a következő játékban (lélektani előny ide vagy oda) ismét elbukta, így gyakorlatilag Coriának adományozta az első szettet.

Ezen a napon Sávolt csak egy játszmára volt "hitelesítve", a folytatásban ugyanis esélye sem volt az argentinnal szemben. A második és harmadik szettben összesen két játékot tudott csak nyerni, így kétórányi játék után Coria jutott a legjobb 16 közé. Sávolt nagyrészt rengeteg hibájának (74-et csinált, míg az argentin csak 20-at) köszönheti a vereséget (az előző körben is sokat rontott, más kérdés, hogy Juzsnyij ellen így is nyerni tudott), de azért el kell ismerni: Coria jelenleg ennyivel jobb is. Sávoltnak így nem sikerült felülmúlnia 2000-es eredményét, három éve is a harmadik fordulóban esett ki: akkor a mostani világelső Lleyton Hewitt-tal akadt össze...

Mandula Petrának viszont már csak egyetlen aprócska siker hibádzik ahhoz, hogy megismételje 2001-es sikerét, a negyeddöntőbe jutást. Két nagyszerű győzelem után (előbb a spanyol Marrerót, majd a 11. helyen kiemelt Miskinát ütötte el a továbbjutástól) ugyanis a harmadik strigulát is behúzhatta a diadal rovatba, ezúttal az olasz Flavia Pennettát verte egészen könnyedén. Pedig nem kezdte éppen jól a meccset, hamar 2:0-ás hátrányba került, ezt követően azonban nem hagyta érvényesülni az olaszt. Remek játékkal hat játékot nyert zsinórban, s jutott 1-0-s előnyhöz. A folytatás is hasonlóan alakult, Pennetta elhúzott 2:0-ra, ám ezúttal sem örülhetett sokáig az előnynek. Mandula kiegyenlített, majd 4:4-nél, a lehető legjobbkor elvette ellenfele adogatását, s kiszerválta a meccset. A nyolc közé jutásért a nyolcadik helyen kiemelt amerikai Rubin lesz az ellenfele. Ugyan vártuk ezt a sikert Petrától, minimum egy kalapemelés mégis kijár neki: ezidáig még csak játszmát sem vesztett a Roland Garroson.

Ami a többi mérkőzést illeti, nagyjából minden a papírforma szerint alakult, de a világelső Serena Williams sikerét azért érdemes kiemelni: az amerikai egy laza "biciklit" osztott ki Schettnek, azaz 40 perc alatt valósággal legázolta az osztrákot (6:0, 6:0). Nehéz lesz őt feltartóztatni... Agassinak ugyan meggyűlt a baja a belga Malisse-szal, de ezúttal nem vesztett játszmát: 6:4, 7:5, 7:5-re nyert.

kd