Vágólapra másolva!
A Lékó Péter - Vlagyimir Kramnyik klasszikus sakkvilágbajnoki mérkőzés jogaival rendelkező Einstein-csoportnak nem sikerült megfelelő támogatót találnia, amely biztosítaná az eredetileg nyárra tervezett találkozó díjalapját.

A londoni cég hosszú hallgatás után kiadott állásfoglalásában az iraki háború hatásaira és a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozik, ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy a szponzorkeresés hamarosan sikerrel jár. Az Einstein-csoport kiemeli, hogy Budapest a magyar kormány támogatásával kész otthont adni a világszerte nagy érdeklődéssel várt eseménynek és vállalni a rendezési költségeit.

"Az Einstein-sajtóközleménye új helyzetet teremt, nagy bizonyossággal a nyárra tervezett párharc elmarad, de reményeink szerint csak későbbre halasztódik. Amennyiben a tőlünk független feltételek kedvezően változnak, mi továbbra is készen állunk a rendezésre. Az alapvető szándékunk, hogy Lékó Péter ne veszítse el a világbajnoki kihívó jogát, amelyet tavaly a dortmundi szupertorna megnyerésével megszerzett, sőt esetleg magyar világbajnokot adhassunk a sportágnak. Azt a rendezési modellt, amelyet júniusra felépítettünk, bármikor készek és képesek vagyunk megvalósítani" - nyilatkozta Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója.

Kállai hozzátette: a rendezés csak teljesen tiszta jogi környezetben vállalható. "Az Einstein-csoportnak tisztáznia kell saját szerepét a döntő későbbi megrendezésével kapcsolatban, amelyet minden érdekelt összefogásával kíván megvalósítani. Ennek az anyagi mellett jogi feltételei is vannak, a cégnek nyilván meg kell állapodni a címvédő Kramnyikkal a folytatásról. Részünkről minden feltétel adott, amennyiben abszolút legális, a nemzetközi szövetség által hivatalosan elismert mérkőzésről van szó, a két játékos is kifejezi szándékát, hogy Budapesten szeretne játszani, és teljesülnek azok az anyagi feltételek, amelyek nem minket érintenek, a kormány támogatásával készen állunk a döntő lebonyolítására."

Összehasonlításképpen, a világbajnoki címegyesítési folyamat másik összecsapása, a Garri Kaszparov - Ruszlan Ponomarjov mérkőzés megrendezése sem megy zökkenőmentesen: az egymillió dollár összdíjazású párharcot eredetileg júniusra írták ki Buenos Airesben, de a legújabb hírek szerint novemberre halasztják. Az elképzelések szerint a Lékó-Kramnyik párharc győztese ennek a találkozónak a nyertesével ülne asztalhoz az egyesített vb-címért.

"A korábbi vb-döntők rendezései is bizonyították, hogy nem könnyű egy ilyen nagy jelentőségű eseményt tető alá hozni, ezért nem hangol le minket az Einstein-csoport közleménye. A sikerhez általában rögös út vezet" - fogalmazott a szakmai igazgató.